”Det är oacceptabelt”, säger vaccinsamordnare Richard Bergström om Pfizers agerande. Foto: TT

Pfizer i konflikt med EU – vill ha betalt för vaccinslatt

Uppdaterad
Publicerad

EU och läkemedelsbolaget Pfizer är oense om hur betalningen av bolagets covid-vaccin ska gå till sedan sjukvården börjat utvinna en extra, sjätte, dos ur varje vaccinflaska.

Pfizer vill nu ha betalt för en den sjätte dosen i varje ampull men svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström är kritisk.

– Det är oacceptabelt, säger han till DN.

Ampullerna med vaccin har fyllts upp med en säkerhetsmarginal som med rätt typ av nål kan räcka till en sjätte dos. Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har därför uppdaterat sin produktrekommendation till att varje flaska innehåller sex doser.

Den ökade debiteringen har dock skett utan medgivande från EU-kommissionen, skriver Dagens Nyheter.

– Det är oacceptabelt. Om ett land bara har möjlighet att få ut fem doser har man fått färre doser för samma pris, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till DN.

Bergström menar att utan rätt nål kommer inte alla kunna utvinna den sjätte dosen – även om de betalat för den.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kommer Folkhälsomyndigheten inte att betala fakturorna till dess att parterna har enats.

Pfizer: Var EMA:s beslut

Pfizer svarar att de följer EMA:s nya beslut och att avtalet med EU går ut på att leverera ett visst antal doser. Totalpriset är fortfarande det samma.

– Det rådde en stor osäkerhet kring hur många doser som skulle kunna användas, och då tog EMA initiativet att uppdatera produktresumén, säger Ulrika Goossens, kommunikationschef för Pfizer Sverige, till SVT Nyheter.

Vad kan ni säga om att EU-kommissionen och Pfizer ser olika på från vilket datum betalning av sjätte dosen ska utgå?

– Exakta datum kan jag inte kommentera. Det är en förhandling med EU. Pfizer lokalt är inte inblandade i det.

Hur ser ni på att svenska Folkhälsomyndigheten valt att ställa in betalningarna tillsvidare?

– Jag vill inte heller kommentera det. Det är en fråga för förhandlingen med EU, säger Ulrika Goossens.

Genomför tester med olika nålar

Om era ampuller nu anses innehålla sex doser kommer Pfizer behöva fylla på med ytterligare säkerhetsmarginal?

– Det finns fortfarande en överfyllnad i ampullerna. Efter spädning innehåller varje ampull 2,25 ml och varje dos är 0,3 ml säger Ulrika Goossens.

Hon fortsätter:

– Vi är medvetna om att det kan vara en utmaning att få ut den sjätte dosen men vi genomför också tester av olika kombinationer av nålar och sprutor. Vi uppdaterar det på vår webbsida för att hjälpa dem som köper in sprutor att veta vilka som passar bäst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer