Journalister från Danmark, Norge och Sverige väntade utanför Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm, där förhandlingarna pågick under natten mot tisdag. Foto: Christine Olsson/TT/Natalia Czermak/SVT

Pilotstrejken avslutas – avtal klart

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt kollektivavtal har skrivits på, bekräftar SAS och pilotfacken. Det innebär att SAS-strejken avslutas.

”Piloterna har säkrat viktiga genombrott”, skriver pilotföreningen SAS pilot group i ett pressmeddelande.

Beskedet om överenskommelsen kommer efter att SAS lämnat motstridiga besked under måndagskvällen. Vid 21-tiden uppgav SAS ordförande Carsten Dilling att parterna kommit överens.

Men SAS kommunikationschef Karin Nyman sa att så inte var fallet. Efter intensiva förhandlingar under natten har nu avtalet skrivits på.

”Säkrat genombrott”

Anko van der Werff, vd och koncernchef, säger att han är glad att man är överens med de fyra pilotföreningarna:

”Äntligen kan vi återuppta ordinarie verksamhet och flyga våra kunder på deras efterlängtade sommarsemestrar. Jag beklagar djupt att så många av våra passagerare har drabbats av den här strejken”.

Enligt SAS har flygstoppet inneburit förluster på mellan 100–130 miljoner kronor per dag och påverkat uppemot 30 000 passagerare varje enskilt dygn.

”Piloterna har säkrat viktiga genombrott. 450 piloter som sagts upp under coronapandemin har garanterats återanställning och pilotföreningarnas kollektivavtal kommer att gälla även i de nya bolagen SAS connect och SAS link”, skriver pilotföreningen SAS pilot group i ett pressmeddelande.

Långa förhandlingar

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni men avbröts den 4 juli när SAS-piloterna gav beskedet om att de skulle gå ut i strejk med omedelbar verkan.

Ving hoppfull om charterflyg till helgen

Ving har planerat för tolv charterflyg med SAS från Sverige till helgen. Totalt är cirka 1 200 gäster inbokade på dem och Ving räknar med att resenärerna ska komma iväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.