Poliskvinnan vittnade i rätten och målade upp fruktansvärda bilder av skadade som hon mötte när hon kom fram till Drottninggatan. Foto: TT

Polisen: ”Det var som att kliva in i en krigszon”

Uppdaterad
Publicerad

”Tänk terror! Tänk terror!”, ropar poliskvinnan till sina kollegor när de hoppar ut ur polisbilen på Drottninggatan den 7 april förra året. I dag vittnade hon i rätten som en i den första patrullen på plats.
– Jag bestämde mig för att jag skulle överleva och han inte skulle göra det, berättar polisen om när hon tog upp jakten på gärningsmannen.

Den unga poliskvinnan hoppar ut ur polisbilen uppe vid Barnhusgatan på Drottninggatan, med sig har hon en nyutbildad kollega som bara jobbat i tjänst i några veckor. Det som möter dem är kaos. I dag berättade polisen om hur det var att vara först på plats efter terrordådet på Drottninggatan.

– Det är som att kliva rakt in i en krigszon, folk skriker i panik, en del sitter paralyserade. När de ser blåljus springer de rakt mot oss.

”Vi vet inte vad som väntar oss”

Det är två polisbilar som stannar högt uppe på Drottninggatan, där sikten nedåt mot gatan är god. De kan se kroppar och skadade människor ligga längs med gatan. Poliskvinnan och hennes kollegor beger sig nedför gatan i hög hastighet.

– Vi är fyra som börjar springa nedåt med dragna vapen. Vi vet inte vad som väntar oss, om det är fler gärningsmän, bomber eller någon som skjuter från taken. Men jag väljer att göra avsteg från rutiner så vi beger oss nedåt. Jag är polis och ska avbryta pågående våld och bekämpa gärningsmän.

Hon målar upp fruktansvärda bilder av skadade som hon möter medan de springer nedåt mot Åhléns.

– Folk skriker och rycker tag i oss. Det var nästan övermäktigt, men vi måste vidare. Det var fruktansvärt att springa förbi döda och skadade, men vi var tvungna för att stoppa gärningsmän.

Trodde att det pågick en skottlossning

På radion hör hon nya meddelanden hela tiden – det skjuts inne på Åhléns, på Mäster Samuelsgatan och på Hötorget. I efterhand vet vi att det var felaktigt men där och då så hör hon också en pistolliknande smäll när hon kommer fram till lastbilen – något som i efterhand eventuellt kan ha varit bilens däck som gick sönder av branden efter kollisionen. Hon och hennes kollega tror alltså att det pågår skottlossning inne på varuhuset – när de beger sig in ensamma.

– Jag sa till min kollega: ”Vi måste in.” Det var tjockt med rök därinne och jag kunde inte ens se kolven på min pistol. Vattensprinklers i taket satte igång när vi sökte av byggnaden.

På frågan hur hennes tankar gick därinne i byggnaden svarar hon:

– Jag tänkte att det bästa läget är att det är en gärningsman och att vi får ett bra läge och kan eliminera. Sämsta läget är att de är fler och militärtränade med bättre vapen.

De två poliserna fortsatte söka genom varuhuset i väntan på nationella insatsstyrkan och bombexperterna. Inte förrän klockan tolv på natten, kunde de transporteras till sjukhus för att bli undersökta för rökskador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet