Polisen: ”Lite kaosartade scener just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Gävle har fått två månaders nederbörd på 24 timmar. Det har orsakat kraftiga översvämningar, vägar som ger vika – eller helt sköljs bort.

– Det råder lite kaosartade scener just nu, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisregion Mitt.

Polisen benämner händelserna som en naturkatastrof och uppmanar boende i Gävleborgs län att inte ge sig på vägarna ”om man inte absolut måste”. Andra trafikanter uppmanas att helt undvika länet, på grund av större vattensamlingar och risk för vägras.

”Bilisterna fick tvärnita”

Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisens regionledningscentral, säger till SVT Nyheter att han hoppas att människor har hörsammat uppmaningen.

Översvämningar i Gävleborg 2021

– Vi kan inte räkna med att alla vägar är frambara just nu, säger han.

Hittills är det tre vägar som antingen har rasat eller är på väg att ge vika. I Tosätter, i höjd med Enånger i Hudiksvalls kommun har en väg helt sköljts bort.

– Där fick bilisterna helt enkelt tvärnita för att inte följa med rasmassorna, säger Magnus Jansson Klarin.

Både polis och räddningstjänst är på plats och skadorna på vägen uppges förvärras hela tiden. På Bönavägen i Engesberg, norr om Gävle, har asfalten kanat iväg 10-15 meter.

Studentboendet riskerar rasa

I Gävleområdet har det regnat dubbelt så mycket i natt som det normalt regnar under en hel augustimånad. Enligt SMHI är det den största regnmängd som någonsin uppmätts i Gästrikland.

På Kungsbäcksvägen inne i Gävle har jordmassor börjat röra på sig och ett studentboende tvingats evakuera sedan huset underminerats av vattenmassorna.

– Själva huset riskerar att rasa som det ser ut just nu. Där har vi evakuerat ett 70-tal personer och spärrat av platsen.

Det finns i nuläget inga rapporter om personskador.

Hör mer från polisens presstalesperson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet