Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi bevakar så många vi kan i varje enskild tidpunkt”, säger Catrine Kimerius Wikström, chef polisområde Stockholm syd Foto: Mikaela Landeström/TT

Polisens lista – finns 150 adresser där nästa dåd kan ske

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholmsområdet finns det just nu cirka 150 adresser där polisen förväntar sig att våldsdåd kan komma att ske framöver, enligt uppgifter till SVT.

– Det är en omöjlighet att vara på alla platser samtidigt, säger Catrine Kimerius Wikström, polischef i Stockholm syd.

Den senaste månadens skjutningar och sprängningar kopplade till de pågående gängkonflikterna har riktats både mot gängmedlemmar och mot deras anhöriga. I flera fall har även utomstående personer skadats och dödats.

Enligt uppgifter till SVT har polisen i Stockholm en lista på cirka 150 adresser där man kan förvänta sig att det kan ske våldsdåd.

På adresserna bor personer i den kriminella miljön. Men det handlar även om platser där det finns släktingar, vänner och företag som kan kopplas till gängkriminella personer.

Men trots att polisen känner till dessa finns det ingen möjlighet att bevaka alla.

– Dessa tillsyner genomförs av den ordinarie verksamheten samtidigt som allt annat arbete ska utföras. Som läget är nu finns det ingen chans att hinna hålla koll på alla de här adresserna, säger en källa med insyn till SVT.

Polischefen: En omöjlighet

Catrine Kimerius Wikström, polischef i södra Stockholm vill inte kommentera hur många adresser som polisen bevakar. Hon säger att de bevakar så många som möjligt men att det är ett så pass stort antal att det inte går att ha samtliga under uppsikt.

– När vi tittar på hur många individer som rör sig i de här kriminella strukturerna och sen även ringar in varje individ med släktingar då förstår vi nog alla hur många personer som det rör sig om.

– Det är en omöjlighet att vara på alla platser samtidigt.

Enligt Kimerius Wikström försöker man därför prioritera bland dessa adresser.

– Det vi gör är ett intensivt arbete med att försöka vara på de mest utsatta platserna och försöka få tag på de personer som är centrala för det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.