Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att Runar Viksten hade uppdrag åt Försvarsmakten medan han granskade polishärvan är nya uppgifter, uppgav rikspolischefen Anders Thornberg för SVT. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Thornberg anmälde Viksten – åklagare lägger ner: ”Inget brottsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Runar Viksten, som utredde skandalen i den högsta polisledningen, hade samtidigt arvoderade uppdrag åt Försvarsmakten vars högste chef, ÖB, hade ett förhållande med en av de granskade polischeferna.

Efter SVT Nyheters avslöjande har rikspolischefens kansli anmält ärendet till avdelningen för särskilda utredningar. Åklagare beslutade att inte inleda någon förundersökning.

Åklagaren Marianne Nordström tog emot anmälan och tog ställning till om det kunde handla om ett misstänkt tjänstefel.

– Jag hittade ingenting som kunde vara brottsligt i detta sidouppdrag, säger hon till SVT.

När SVT Nyheter i början av maj avslöjade sidouppdragen sa professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin att ”om man kokar ner det så skulle han ju granska chefens flickvän”. Lundin ansåg att man därför borde ha tagit upp sidouppdragen till diskussion eftersom ”jäv handlar om farliga bindningar och otillbörliga hänsyn, så allt ska luftas.”

Men rikspolischef Anders Thornberg sa att sidouppdragen kom som en nyhet för honom, och att polisledningen nu skulle ”vidta de åtgärder man gör när det kommer fram nya uppgifter” (se video).

Inget svar från polisen

SVT Nyheter har sedan dess upprepade gånger frågat polisens mediacenter om vilka åtgärder som eventuellt vidtagits, men bara fått till svar att man ”vidtagit de åtgärder som görs enligt gällande rutin.” SVT har inte fått svar på en följdfråga om vad detta innebär.

Nu bekräftar Marianne Nordström att en polisanmälan gjorts av rikspolischefens kansli, till avdelningen för särskilda utredningar, som lämnade vidare till särskilda åklagarkammaren där hon valde att inte inleda någon förundersökning.

Runar Viksten säger till SVT Nyheter att han inte känner till någon utredning och tillbakavisar att sidouppdragen skulle ha placerat honom i någon typ av jävssituation. Han har tidigare utvecklat sitt resonemang och bland annat framhållit att han aldrig haft något att göra med ÖB i sitt uppdrag. (Se nedan.)

ÖB Micael Bydén har tidigare avböjt att kommentera ärendet, och Linda Staaf har i en skriftlig kommentar uppgett att hon ”har svårt att se att slutsatserna i Vikstens rapport skulle ha påverkats” av Vikstens uppdrag åt Försvarsmakten.

Runar Viksten var fram till årsskiftet en så kallad auditör, en slags juridisk rådgivare åt cheferna för de tre försvarsgrenarna, och satt också i Försvarsmaktens nämnd för kvalificerade skyddsidentiteter. När SVT begär ut uppgifter om hans uppdrag och arvode dröjer det, trots flera påminnelser, över en månad innan vi får svar från Försvarsmakten.

Det visar sig att Viksten under 2022 arvoderades med ungefär 40 000 kronor för uppdraget som auditör och med 50 000 för uppdraget i nämnden för kvalificerade skyddsidentiteter, sammanlagt alltså ungefär 90 000 kronor. ”Runar Vikstens arvode för uppdrag i Försvarsmaktens nämnd för kvalificerade skyddsidentiteter 2022 var 50.000 och betalades ut 2022-12-22. För 2023 har inget arvode betalats ut. Runar Vikstens arvode för uppdrag i Försvarsmakten som auditör var 3 328 kr/mån under perioden 2022-01-01 – 2022-12-31.”

SVT har erbjudit ÖB Micael Bydén att kommentera frågan om jävsrisken. Försvarsmaktens pressekreterare Guna Graufelds svarar att ”Polisens utredning av relationerna i polisledningen är ett arbete som har beslutats, tillsats och genomförts på uppdrag av Polismyndigheten. Försvarsmakten har inte varit del av detta arbete.”

Runar Viksten själv skriver till SVT att det ”saknar all grund” att misstänka någon otillbörlig hänsyn. ”Jag var fram till den tidpunkten auditör åt försvarsgrenscheferna, som inte ingick i ÖB:s ledningsgrupp. Jag var inte förordnad av ÖB utan av chefen för Juridiska staben och hade inom ramen för uppdraget inget att göra med ÖB. I det andra uppdraget som ordförande i Försvarsmaktens nämnd för kvalificerade skyddsidentiteter var jag inte förordnad av någon företrädare för Försvarsmakten utan av regeringen. Inte heller i det uppdraget hade jag något att göra med ÖB. Jag har överhuvudtaget aldrig träffat ÖB, vare sig inom ramen för mina uppdrag eller privat. Att det skulle kunna förekomma någon form av jävssituation mellan mig och ÖB har aldrig föresvävat mig, och det var följaktligen inget som jag fann anledning att beröra i samband med att jag åtog mig utredningsuppdraget åt Polismyndigheten.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet