Påsken är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger och såväl Polisen som Motormännens Riksförbund har gått ut med varningar. Foto: TT/SVT

Polisens varning: Kör försiktigt i påsk

Uppdaterad
Publicerad

Påsken är en svart trafikhelg med mycket trafik och många olyckor. Här är vägarna du ska försöka undvika – och ett gäng viktiga tips för hur du ska undvika incidenter när du kör bil med nära och kära.

Ska du ut och köra bil i påsk? Då är du inte ensam. Påsken är en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger och såväl Polisen som Motormännens Riksförbund har gått ut med varningar. Mest intensiv är trafiken under skärtorsdagen och annandag påsk.

Bland de vägar som har extra mycket trafik finns bland andra E20 mellan Göteborg och Stockholm och E4 från Stockholm och norrut.

En av årets mest trafikerade helger

Även E22 mot Öland kommer ha mycket trafik samt riksvägarna 70, 80, 26, 83/84 och E14 och E45. Polisen och Trafikverket har beslutat att även i år införa omkörningsförbud på E4 mellan Gävle och Tönnebro under påsken, vilket ska minska risken för olyckor.

– Det här är en av årets mest trafikerade helger och därför vill jag uppmana alla att ta det lugnt på vägarna. Planera din körning och var ute i god tid. Tänk också på att hålla hastigheten och avståndet. Vårt mål är att minska antalet olyckor och omkörningsförbudet har bidragit till en bättre trafiksituation som ökar trafiksäkerheten för resenärerna, säger Erling Arvidsson, gruppchef på trafiksektionen i region Mitt.

Helene Lilja är chef för kommunikation och samhälle på Motormännens Riksförbund.

– Påsken brukar kallas för en svart trafikhelg och är en av de allra värsta på hela året, säger hon.

”Välj en mötesseparerad väg”

Vill du minska risken för att drabbas av en olycka finns det flera enkla råd. Och det är knappast ”rocket science”: Planera din resa, var ute i god tid, anpassa hastigheten efter rådande förhållanden samt undvik onödiga omkörningar.

– Man ska inte ha för bråttom, man vinner inte mycket tid på att köra för fort, säger Helene Lilja.

Hon har ytterligare ett råd:

– Har du möjlighet att välja en mötesseparerad väg: gör det, även om det blir en lite längre ressträcka. Det är klart säkrare.

De här vägarna kommer vara mest trafikerade i påsk. Källa: Trafikverket. Foto: SVT

Det är också viktigt att vara utvilad.

– En otroligt stor andel av bilolyckorna beror på trötta förare. Trötthet i trafiken kan vara lika farligt som onykterhet, säger Helene Lilja.

Glöm inte dryck – och en laddad mobil

Trafikläget kan försämras ytterligare av skicket på vägarna. Med våren kommer tjällossningen, vilken kan orsaka gropar, hål och ojämnheter i vägarna. Det kan också finnas vattensamlingar där snön har börjat smälta. Nattetid kan dessa frysa vilket leder till halka.

– Vägarna tar stryk efter vintern. Återigen, det är jättetjatigt, men man måste hålla en hastighet som gör att man kan hålla koll på hur vägen ser ut. Stora hål i vägbanan är ju farligt. Hastigheten är A och O, säger Helene Lilja och fortsätter:

– Det är också en hel del vilt ute och rör sig så man ska vara väldigt försiktig när man kör längs sträckor utan viltstängsel.

Ska du själv ut och köra i påsk?

– Jajamän, det ska jag göra. Jag kommer att välja en tid med lite mindre trafik och kommer därför inte åka på skärtorsdagen. Det är ett aktivt val. Under en längre tid har jag också valt mötesseparerade vägar. Det tar längre tid men det känns bättre.

Andra enkla tips är att inte glömma mat och speciellt dryck då det är stor risk för köbildning. Det är även viktigt att ha med en fulladdad mobil – men låt dina medpassagerare sköta surfandet och bestämma roadtrip-musiken.

Här ökar trafiken mest under påsk

  • E45 Göteborg–Åre
  • E 4 Stockholm–Sundsvall
  • E20 Göteborg–Stockholm
  • E22 Norrköping–Kalmar
  • RV70 Enköping–Dalarna
  • RV66 mot Sälen
  • RV83/84 fjällvägen: Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge
  • RV26 Nissastigen, Halmstad–Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Dalarna
  • E16 och RV 69 Gävle–Dalarna
  • E14 Sundsvall–Åre

Källa: Motormännens Riksförbund

Polisens tips för en säkrare resa

  • Anpassa hastigheten till väglaget
  • Håll hastighetsbegränsningarna
  • Ta raster
  • Se till att alla i bilen har bälten
  • Håll avstånd
  • Lasta säkert
  • Använda inte mobilen vid bilkörning

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.