Nu slopas krav på förnamn och personnummer på polisens tjänstekort. Foto: TT

Så ska poliserna bli mer anonyma

Uppdaterad
Publicerad

Nu slopas kravet på fullständiga namn och personnummer på polislegitimationerna. Men från polisfacket kommer kritik – de hade velat se ännu mer anonyma tjänstekort.

Polisens tjänstekort behöver inte längre innehålla ett fullständigt namn. Nu räcker det med första bokstaven i tilltalsnamnet samt hela efternamnet. Dessutom behöver inte längre personnumret stå med.

Regeringen fattade beslut om en förordningsändring i december 2019 och de nya reglerna träder i kraft den första februari 2020. Syftet är att minska de anställdas utsatthet för hot och våld och göra det svårare för kriminella att kartlägga och utöva påtryckningar mot poliser.

Frågan om anonymisering har främst drivits av Polismyndigheten och Polisförbundet men de nya reglerna gäller samtliga offentliganställda inom stat och kommun som innehar ett så kallat tjänstekort.

Polisförbundet kritiskt

På Polisförbundet välkomnar man förändringen men är samtidigt kritisk till att regeringen inte gick ännu längre. De hade helst sett att tjänstekorten slopade namnen helt och hållet.

– Det är många som har efternamn som gör dem lätta att identifiera, alla heter inte Andersson, säger Patrik Danielsson, huvudskyddsombud på Polisförbundet.

Han menar att poliser i yttre tjänst behöver ett ökat skydd i form av större anonymisering.

– Det är väldigt utsatta, framför allt när det gäller påverkansbrott. Både där man blir hotad direkt men även indirekta och mer subtila hot riktade mot dig eller dina anhöriga, säger Patrik Danielsson.

SVT Nyheter har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S) via hans pressekreterare som avböjer att kommentera kritiken.

”Inte skydd för granskning”

Är det inte rimligt att poliser måste kunna identifiera sig?

– Polisen måste ju naturligtvis kunna identifiera sig och det handlar inte om att polisen ska skyddas för granskning, säger Patrik Danielsson och fortsätter:

– Du kan ha ett tjänstgöringsnummer som du kan kontrollera via myndigheten för att se att det verkligen är en polis.

I dag finns redan möjligheten att utfärda helanonyma så kallade särskilda tjänstekort i vilka namnet ersätts av ett tjänstenummer. Men sådana kort får i dag bara utfärdas för personer vars arbetsuppgifter innebär en påtaglig risk att hen eller någon närstående utsätts för hot eller våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.