Politiker från höger och vänster: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter uppgifterna om att ryska bombplan övat anfall mot Sverige under långfredagsnatten, är nu politiker från både höger och vänster bekymrade

Allan Widman, Folkpartiets försvarspolitiska talesperson, tycker att det inträffade är mycket allvarligt.

– Det är naturligtvis djupt oroande att Ryssland bedömer ett sånt här scenario som så realistiskt att man både förbereder sig för och övar på detta.

– Vi har inte sett några liknande scenarier övas i det svenska närområdet under mycket, mycket lång tid.

För svensk del handlar det nu om att se över beredskapen och att ha resurser för att kunna möta allvarliga utmaningar mot svensk säkerhet, säger Widman.

– Men det handlar också om att nu intensifiera samarbetet med andra länder kring vår säkerhet och då tänker jag i första hand på ett närmande till Nato.

Det inträffade understryker också den militärstrategiska betydelse som Gotland har, säger Widman.

– Det ger anledning till att på nytt väcka frågan om en tydligare militär närvaro på Gotland. Det är ju uppenbart att det är i de här riktningarna som Sverige behöver ha förutsättningar att både tidigt upptäcka och tidigt möta en eventuell motståndare.

Wikström (FP): Dags för NATO

Hans partikollega, parlamentsledamoten Cecilia Wikström tycker att övningen visar att Sverige borde gå med i Nato. Hon anser att regeringen ”omedelbart”borde tillsätta en utredning för att förbereda ett medlemskap.

”Det har nu visat sig att vi är oförmögna att själva möta ett hot av det här slaget. Ett fullvärdigt medlemskap i Nato skulle skapa möjligheter att bygga upp försvaret av Sverige tillsammans med våra allierade samarbetspartners. Det gör att vi skulle kunna försvara vårt land och bistå våra allierade i Europa i händelse av krig”, skriver Wikström i ett uttalande.

”Jag är övertygad om att vi endast genom gemensamt arbete med våra europeiska partners klarar att organisera vår kontinents säkerhet och försvar. När ryska plan flög in stod de svenska planen uppenbarligen i hangar, medan det var Nato-plan som agerade”.

S: ”Synnerligen allvarligt”

Det är synnerligen allvarligt att den svenska incidentberedskapen inte fungerade. Den ska kunna fungera vilken dag som helst på året. Det finns inget försvar för att det inte fungerade, säger försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Peter Hultqvist, till TT.

Han kommer på tisdagens utskottsmöte begära en genomgång av vad som hänt och varför beredskapen inte fungerade. Hultqvist vill också veta om den ryska övningen ingår i ett mönster och om liknande händelser har inträffat. Han kommer även att ställa en skriftlig fråga till försvarsminister Karin Enström och be om hennes slutsatser av det inträffade.

– Att träna bombfällning med svenska mål för tankarna till kalla kriget. Det här stärker bilden av att Ryssland menar allvar med att lyfta sin militära förmåga, säger Hultqvist.

Han anser att det inträffade bör få betydelse för försvarsberedningens säkerhetspolitiska analyser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryssland övade anfall mot Sverige

Mer i ämnet