Postnord fortsätter att vägra leverera Teslas registreringsskyltar, med hänvisning till att strejkrätten är grundlagsskyddad och därmed står över utdelningsplikten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Postnord: Strejkrätten står över utdelningsplikten

Publicerad

Postnord, som i måndags stämdes av Tesla, har nu kommit med sitt officiella uttalande i Solna tingsrätt. Bolaget menar att det inte kan beordra sina brevbärare att leverera post till biljätten.

Tidigare i veckan stämde elbilsjätten Tesla svenska staten och Postnord, för att Postnord inte levererat registreringsskyltar till Tesla. Anledningen var att Postnords brevbärare sympatistrejkar mot Tesla i den pågående konflikten med IF Metall.

”Postnords hållning i en konflikt som vi i grunden står utanför, har varit att strejkrätten är grundlagsskyddad och gäller därför över utdelningsplikten i Postlagen”, skriver Postnord i ett pressmeddelande.

Tesla menade i sin stämningsansökan att Postnords agerande utgör en ”riktad och rättsvidrig attack mot Tesla”, och skrev bland annat att bolaget har ”beslagtagit försändelser”, vilket bilbolaget kallar ”närmast systemhotande”.

Postnord beskriver Teslas kommentarer som ”verklighetsfrånvända”.

Postnords skyldigheter ska nu avgöras i Solna tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.