EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbilder. Foto: TT

Nu är det premiär för SVT:s ”Partiduellen” inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Vet du vad du ska rösta på och var partierna står i de viktigaste frågorna? Om inte kan du ta hjälp av SVT:s unika kompass Partiduellen.
– Verktyget lyfter fram frågor där partierna tycker olika och visar hur de skiljer sig åt, säger Oskar Nyqvist, datajournalist på SVT Nyheter.

SVT Nyheter vill ge dig den bästa EU-bevakningen inför valet den 26 maj. Med bara en månad kvar till valet hålls bland annat utfrågningar och debatter med partiernas toppkandidater. Nyligen lanserades SVT:s uppskattade Valkompass – och nu är det alltså premiär för Partiduellen.

Partiduellen är ett så kallat spinn-off-verktyg för de som står och väljer mellan två partier, alternativt vill veta skillnaderna mellan dessa.

– Vi tänker oss att många vet vilka partier de inte vill rösta på, men kanske har svårt att bestämma mellan sina favoriter, säger Oskar Nyqvist som är en av de som varit med och tagit fram vertyget.

Hjälp för att hitta rätt

Verktyget fungerar på så sätt att man väljer två partier för en duell som man själv sedan bedömer. Man får fem frågor från SVT:s Valkompass – där partierna tycker olika. Efter dessa fem frågor får man ett resultat som talar om vilket parti som vann duellen.

Därefter får man ytterligare ett alternativ, att antingen svara på fler frågor eller att jämföra två nya partier med varandra.

– Partiduellen hjälper väljaren att fokusera mer på nyanserna mellan partierna. Då kan man göra ett mer informerat val dels utifrån den egna åsikten men även utifrån partiernas argument i sakfrågan, säger Nyqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet