KD-ledaren Ebba Busch. Foto: TT

Analys: Pressen ökar på Ebba Busch

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

KD:s partiledare Ebba Busch är nu inblandad i två rättstvister – samtidigt. Det är sannolikt något av ett rekord för en svensk partiledare. Det lär också förstärka den nedåtgående negativa trenden i opinionen för Kristdemokraterna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Åklagarmyndighetens besked på onsdagsmorgonen om att inleda en förundersökning om grovt förtal mot Ebba Busch är inte överraskande. I och med att Ebba Busch pekat ut en jurist för brott som begåtts långt tillbaka i tiden på sociala medier var det väntat att åklagaren skulle vidta denna åtgärd.

Det kan dock vara bra att hålla i minnet att en förundersökning är ett första steg i rättsprocessen. Många förundersökningar läggs ner utan vidare åtgärd. Det är alltså fullt möjligt att så sker även i detta fall.

Oavsett vad innebär dagens besked från Åklagarmyndigheten nya bekymmer för KD-ledaren. Pressen på henne ökar. Ebba Busch är nu inblandad i två rättstvister – samtidigt. Båda har direkt eller indirekt koppling till hennes husaffär med en 81-årig man.

Kan mycket väl frias

Den första tvisten gäller själva bostadsaffären som 81-åringen vill häva. Den frågan avgörs nu i domstol. Den andra, förtalsfrågan, handlar om ett inlägg på sociala medier där Ebba Busch pekat ut 81-åringens juridiska ombud för brott som han tidigare begått.

Opinionseffekterna av det som nu sker kan bli betydande. På kort sikt riskerar den nedåtgående negativa trenden för Kristdemokraterna i opinionen att förstärkas. Rättsprocesserna blockerar effektivt både partiledarens och partiets möjlighet att nå ut med sina politiska förslag. Det mesta av mediernas fokus är inriktat på dessa rättsprocesser. Inte heller de politiska motståndarna lär missa möjligheten att ifrågasätta Ebba Busch på dessa grunder.

Om Ebba Busch fälls i domstol för grovt förtal skulle det vara en katastrof både för henne själv och för partiet. Det har aldrig skett en partiledare för ett svenskt riksdagsparti i modern tid.

Men det är också fullt möjligt att hon frias, och att hon dessutom vinner tvisten om bostadsaffären. I så fall kommer de här rättsprocesserna sannolikt att få begränsade opinionseffekter på sikt. Väljarnas minne är kort och saken kan då vara mer eller mindre glömd i valrörelsen nästa år.

Men så länge rättsprocesserna pågår kommer det här att förmörka Kristdemokraternas tillvaro. Med tanke på de utdragna handläggningstiderna vid svenska domstolar kan det också dröja till dessa tvister får sitt slutliga avgörande. Ju längre det dröjer, desto längre tid tar det innan Ebba Busch och hennes parti kan försöka sig på en politisk omstart.

Skapar nervositet i partiet

Inom Kristdemokraterna ökar nu oron för vad uppmärksamheten kring partiledarens husaffär ska leda till. Kristdemokraterna är sedan tidigare ett parti på nedgång.

Enligt SVT/Novus väljarbarometer toppade partiet formkurvan i maj 2019. Då fick KD 10,7 % av väljarsympatierna. Sedan dess har mer än hälften av väljarna lämnat partiet. Förra månaden var KD nere på 4,7 %.

Huvudförklaringen bakom KD:s nedgång är inte partiledarens privata rättstvister.  De flesta lämnade partiet redan innan bostadsaffären blev offentlig. Men tvisten med 81-åringen har sannolikt bidragit till nedgången den senaste tiden, och frågan är vad som händer nu när också en förundersökning om grovt förtal har inletts.

Marginalen ner till riksdagsspärren är i praktiken obefintlig, vilket i sig skapar nervositet i ett riksdagsparti. Så länge rättstvisterna pågår lär partiet också ha stora svårigheter att locka tillbaka de väljare som flytt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.