Biträdande insatschef, konteramiral Anders Grenstad, höll presskonferens med senaste uppdateringarna om operationen i Stockholms skärgård. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Insatschefen: ”Ytterligare två observationer”

Publicerad

Ytterligare två observationer har gjorts i jakten på misstänkt undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Båda efter tips från allmänheten. Försvaret fortsätter sitt sökande, meddelande man på tisdagskvällen under en presskonferens vid Försvarshögkvarteret.

Biträdande insatschefen, konteramiral Anders Grenstad informerade vid presskonferensen om det nuvarande läget.

– Det vi nu söker efter är något eller någon som kränkt Sveriges territoriella integritet. Det är utomordentligt allvarligt och helt oacceptabelt, säger han.

Underrättelseoperationen är nu inne på sitt femte dygn och då informationen som försvaret har fått in bedöms som mycket trovärdig kan den komma att fortsätta ett tag till, enligt Grenstad.

– Tiden är på vår sida, motståndarna har klockorna. Vi kan hålla på mycket länge om vi så skulle önska, säger han till SVT.

”Ytobservationer i någon form”

– I söndags kunde jag berätta om tre iakttagelser som gjorts på tre olika platser. I dag kan jag också berätta om ytterligare två observationer. Och de bedöms som tillräckligt intressanta för fortsatt arbete.

De två nya observationerna kommer från allmänheten, liksom de tre tidigare tipsen, och de ska enligt Anders Grenstad vara ytobservationer i någon form. Han vill inte spekulera exakt i vad som setts, men han säger att underrättelseoperationen äger rum både till sjöss och till lands.

Först när det är bekräftat att det verkligen rör sig om kränkningar kommer Försvarsmakten att ange vilken nation det kan röra sig om, enligt Grenstad. Och en bekräftelse kommer inte förrän ”vi kan ta någonting i plåten”, som han uttrycker det.

Tacksam för allmänhetens tips

– Jag vill betona att detta inte är en ubåtsjaktsoperation där syftet är att med vapenmakt nedkämpa en motståndare, säger han.

Grenstad berättar att underrättelseoperationer till sin natur är ”långsamma och utan dramatik” och att han är medveten om att det leder till spekulationer i medierna.

Han uttrycker stolthet över det arbete som Försvarsmaktens personal nu genomför och en tacksamhet för de tips som kommit in från allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet