Foto: Scanpix

Pride anmäls för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Afrosvenskarnas riksförbund polisanmäler Pridefestivalen sedan en vit person, med så kallad blackface-sminkning för att föreställa en somalisk pirat, gått i paraden i Stockholm i helgen. Stockholm Pride beklagar det inträffade och menar att det hela var ett misstag.

Anmälan, mot festivalchefen och personen i förklädnaden, gäller hets mot folkgrupp.

”Detta kan inte ses som ett oskyldigt tilltag då den senaste tidens debatter som slavauktionen i Lund och den om Lena Adelsohn-Liljeroths afrofobiska tårta rimligen gjort Pridearrangörerna medvetna om den rasistiska sprängkraften i blackface”, säger förbundets talesperson Kitimbwa Sabuni i ett pressmeddelande, enligt TT.

Pridefestivalen

Stockholm Pride har enligt ordföranden bjudit in Afrosvenskarnas riksförbund till en dialog om det som inträffat.

”Vi ska ha ett möte”

– Stockholm Pride har under tisdagen haft kontakt med nätverket Afrosvenskarnas forum för rättvisa per mail. Vi bjöd då in till dialog och kom överens om att ha ett möte så snart som möjligt, säger Peter Rimsby, ordförande Stockholm Pride i ett mejl till SVT Nyheter och fortsätter:

– Vad gäller polisanmälan så inväntar vi att polisen kontaktar oss gällande ärendet.

Till SvD säger Prides pressansvariga att de beklagar det som inträffat och att det var ett misstag.

– Vi beklagar det i allra högsta grad. Det står i våra stadgar att vi inte tolererar diskriminering mot någon grupp, säger Prides pressansvariga Maria Paulsson.

”Det är kränkande”

På Facebook har en grupp startats i protest mot Pride Stockholm och nättidningen QX. Gruppen heter ”Ingen stolthet Pride” och en av initiativtagarna, författaren och statsvetaren Cecilia Gärding, säger till SVT Nyheter att det är kränkande mot den afrosvenska befolkningen i Sverige att stereotypa utklädnader tillåts och sprids på nätet.

– Pridefestivalens stadgar visar tydligt att man är emot rasism och diskriminering men ändå tillåts blackface målningar och uppenbart kränkande stereotyper av afrikanska personer. De inte bara tillåts, de publiceras som roliga exempel på prides egna hemsida och på QX, säger Cecilia Gärding och fortsätter:

– Detta är kränkande och kan bara förklaras som hets mot folkgrupp. Framförallt skapar detta stora problem för svarta med HBTQ-bakgrund.

”Ingen nidbild”

Gruppen kräver ett formellt avståndstagande och en handlingsplan mot rasism i Pride.

En bild på personen, som enligt Afrosvenskarnas riksförbund föreställer en somalisk person, ligger ute på QX hemsida. Sajtens ansvarige utgivare ser inte bilden som en nidbild.

– Jag föreslår att man ska lära sig mer om vad blackface egentligen innebär, det här är enligt mig en kamouflagemålad militär och ingenting rasistiskt, säger Jon Voss ansvarig utgivare på QX.

Men Kitimbwa Sabuni håller inte med.

– Jag är förbluffad att han försöker försvara något sådant här, hans argument är chockerande svaga, säger Afrosvenskarnas talesperson Kitimbwa Sabuni till Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pridefestivalen

Mer i ämnet