Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Start av Prideparaden i Stockholm Foto: Oscar Olsson/TT

Prideparaden i Stockholm firar 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm Pride firar 25 år och paraden ringlar sig lång på Stockholms gator. Prideveckans höjdpunkt startar vid stadshuset och sträcker sig hela vägen till Östermalms IP.

– En makalös utveckling på många sätt, säger journalisten Anna-Maria Sörberg som har deltagit i Prideparaden under många år.

Över fyra kilometer färgsprakande glädjeparad genom huvudstaden när Stockholm Pride firar jubileum och fyller 25 år. 45 000 personer förväntas delta i Nordens största Prideparad och över 700 volontärer har engagerat sig under veckan.

Ökad hotbild

Efter den senaste tidens koranbränningar finns det en ökad hotbild mot Sverige, enligt Säpo. Prides säkerhetschef, Ulrika Gustafsson, sa i början av prideveckan att hon tar med det i beräkningen.

– Men det finns alltid en hotbild, på ett eller annat sätt, mot vårt community, säger hon.

Utöver det ökade hotet på grund av koranbärnningarna menar Sandra Dalén, utbildare i hbtq-frågor, att hot och retorik mot hbtq-personer ser ut på ett annat sätt i år än tidigare.

– Jag syftar på de föreninger som har blivit hotade och vandaliserade men även på uttalanden som jämför hbtq-personer och Prideorganisationen med pedofili. Det är en ny form av retorik som vi inte har hört på väldigt länge, säger Sandra som deltar i Prideparaden.

Blandning av fest och politik

Stockholm Pride är en blandning av fest, allvar, glädje, politik och kultur.

Sju av nio partiledare kommer delta i årets Prideparad. Energiminister Ebba Busch (KD) har uppgett att hon har andra åtaganden under dagen och Jimmie Åkesson (SD) är inte välkommen. Sedan 2014 har Sverigedemokraterna inte varit välkomna i paraden.

– SD möter inte våra principer, säger Fredrik Saweståhl, ordförande i Stockholm Pride, till TT.

Se hela SVT Nyheters sändning från tidigare på SVT Play, genom att klicka här.

Prideparadens väg genom stan

Stadshuset – Hantverkargatan – Stadshusbron – Tegelbacken – runt Rödbodtorget – Vasagatan – Kungsgatan – Sturegatan – Lidingövägen – Östermalms IP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.