Professorn: ”Sannolikt är brittiska mutationen lite mer smittsam”

Uppdaterad
Publicerad

Mutationen som först upptäcktes i Storbritannien driver på smittspridningen där. Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet reder ut varför vi bör titta noggrannare på vissa av mutationerna och vad de kan ha för inverkan på pandemin.

– Det är sannolikt så att den är lite mer smittsam. Vi vet inte det helt säkert men vi bör nog förhålla oss till att det är så, säger Niklas Arnberg om den brittiska mutationen i SVT:s Morgonstudion.

Troligen blir man mindre sjuk om man får en mutation av viruset efter att först haft det ”normala coronaviruset”, alternativt blir man inte sjuk alls.

Coronapandemin

– I takt med att det uppstår nya varianter ökar riskerna att man kan bli sjuk av en ny variant. Därför behöver vi få ned smittspridningen, rulla ut vaccinen och öka immuniteten. Då minskar risken för att det uppstår andra varianter som vaccinen inte funkar på, säger Niklas Arnberg.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet