Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skitåret fortsätter” men gröna omställningen är en ljusglimt för byggbranschen, hör Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen. Foto: SVT, Janerik Henriksson/TT

Prognos: 16 000 byggjobb försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Det ser mörkt ut på bygghimlen när få nya bostäder byggs och många jobb ser ut att försvinna. Raset i år och nästa år är lika stort som under finanskrisen 2008.

– Skitåret fortsätter tyvärr. Det är dystert för Sverige för det här påverkar hela vår ekonomi, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

Bostadsbyggandet fortsätter att falla kraftigt i år i takt med de allt högre räntorna som både bromsar efterfrågan och gör det dyrare att bygga. Investeringarna i nybyggda bostäder faller med 43 procent i år, och med ytterligare 36 procent år 2024, visar Byggföretagens nya prognos.

Det innebär att antalet nya bostäder som byggs nästa år, 23 600, kommer ligga på en nivå som man inte sett sedan millennieskiftet. Siffran kan jämföras med Boverkets behovsanalys som visar att det behövs 67 300 nya bostäder årligen till och med 2030.

– Sverige har trots allt en växande befolkning, så det blir ett stort underskott. Då är det väldigt många som har svårt att få sin första bostad och de som drabbas hårt är exempelvis folk som skiljer sig – särkilt kvinnor, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen, i SVT:s Morgonstudion.

Risigast bland husbyggarna

Totalt sett faller de samlade bygginvesteringarna med 14 procent under 2023-2024, nio procent i år och ytterligare fem procent nästa år, jämfört med föregående år.

Det får effekt på jobben, även om arbetslösheten i nuläget fortsatt är på en historiskt låg nivå: ”Totalt sett minskar sysselsättningen med fem procent, eller cirka 16 400 personer, mellan 2022 och 2024”, skriver Byggföretagen.

Svårast är det för husbyggarna, medan anläggningsbyggare fortfarande behöver personal, enligt Byggföretagens prognos.

Trots den dystra prognosen finns det ändå några ljusglimtar – hör vilka i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.