Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Studentprotesterna startade i USA i mitten av april. Foto: Reuters

Propalestinska demonstrationer vid svenska universitet

Publicerad

Propalestinska protester har spridit sig över Atlanten till europeiska och svenska lärosäten. Utanför universitet i Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala och Örebro har studenter slagit upp läger för att demonstrera.

Tidigt på tisdagsmorgonen inleddes demonstrationer mot Israels pågående krigföring i Gaza utanför flera universitet runt om i landet.

Aktionerna är inspirerade av de omfattande propalestinska protesterna som de senaste veckorna spridit sig på amerikanska universitet.

I Lund har ett 50-tal personer samlats i Lundagård för att slå upp tält och sätta upp banderoller, enligt SVT Skåne.

Även i Uppsala har tält satts upp vid universitetet, rapporterar TT.

– Vi vill poängtera att det är en fredlig demonstration som är en del av en global solidaritetsrörelse, vi tar det som hänt på universitet runt om i världen till Uppsala, säger en talesperson till TT.

Greta Thunberg på plats

Vid Stockholms universitet har närmare 20 propalestinska demonstranter slagit läger under tisdagsmorgonen, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera. En av demonstranterna är klimataktivisten Greta Thunberg.

Även vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm genomförs en liknande protest, där minst 40 personer slagit upp ett tältläger på universitetsområdet, enligt DN.

Flera studentprotester

Liknande aktioner pågår även på andra håll i landet.

I Göteborg har studenter rest tält utanför universitetets huvudbyggnad vid Vasaplatsen, rapporterar Göteborgs-Posten. Studenterna rapporteras bland annat kräva att universitetets ledning ”officiellt och offentligt fördömer Israels attack mot Gaza som principiellt fel”. Protesterna har hittills gått lugnt till, enligt polisen.

Vid Örebro universitet slog propalestinska studenter läger under måndagen, enligt SVT Örebro. Ett 30-tal personer samlades även utanför lärosätet på måndagskvällen och ropade slagord samtidigt som en föreläsning hölls inne på universitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.