Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Psykolog Maria Esk ger sina bästa knep för att få relationen att fungera när ekonomin är knaper. Foto: SVT/Janerik Henriksson/TT

Psykologerna: Mer tjafs om pengar i terapirummet

Uppdaterad
Publicerad

Bråk om ekonomi är en vanlig anledning till separation och kärva tider kan slita på relationen. Flera parterapeuter som SVT pratat med berättar att fler tar upp bråk om ekonomi i terapirummet.

– Vi märker dels att fler söker sig hit men också att par som redan går här oftare tar upp ekonomiska tjafs, säger Maria Esk, psykolog.

De flesta har fått mindre pengar att röra sig med efter de senaste årens prisuppgångar. Hanolia Engvall är dessutom föräldraledig vilket påverkar hushållsekonomin ytterligare. Hon och hennes partner diskuterar varje månad hur de ska lägga upp ekonomin.

– Det känns jobbigt. Det är alltid känsligt när det är pengar, ibland måste vi ta ett steg tillbaka och lugna ner oss innan vi fortsätter att diskutera, säger hon.

Bråk om ekonomi allt vanligare

Bråk om pengar är en vanlig anledning till separation. Maria Esk som ofta jobbar med par, märker att fler tar upp ekonomibråk som tär på relationen i terapirummet.

– Det är lätt att bråka om pengar. Det dyker upp i alla möjliga situationer i vardagen och det är många beslut som ska tas kring pengar. Det är generellt något som ofta dyker upp och det blir ännu tydligare när man har mindre att röra sig med, säger hon.

”En mer benägen att spara”

Ofta handlar det om att man har olika syn på vad pengarna ska användas till.

– Någon kan vara mer benägen att vilja spara och den andra kanske är mer benägen att vilja spendera. Alltså det lite klassiska spara och slösa som jag tror de flesta kan känna igen sig i, säger Maria Esk.

Men tack och lov finns det strategier för att enas kring ekonomin.

I videon ger psykolog Maria Esk sina bästa tips för hur man får relationen att hålla även när ekonomin är knaper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.