Experten: Så hjälper du barnen med Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Efter domen mot två tonårsflickor i Instagramfallet ska de två tonårsflickorna och deras föräldrar betala 570.000 kronor i skadestånd.

Johnny Lindqvist som studerar ungdomskommunikation säger att man måste prata med sitt barn om sociala medier:

– Jag tror att det som ung kan vara svårt att förstå, säger han till SVT.

Skolor, myndigheter och polis behöver skaffa beredskap för hur man hanterar sociala medier, säger Johnny Lindqvist som studerar ungdomskommunikation och jobbar med organisationen Surfa Lugnt.

– Alla som ser ett sånt här konto borde anmäla det direkt och inte sprida det vidare, det är så man kan se till att dessa publiceringar inte sprids vidare, säger Johnny Lindqvist till SVT.

Instagrammålet i Göteborg

Föräldrar får betala skadestånd

Göteborgs tingsrätt har utdömt ett skadestånd om 570.000 kronor som ska betalas solidariskt av de två tonårsflickorna och deras föräldrar efter att de dömts för förtal på Instagram.

Johnny Lindqvist jobbar bland annat med att rådge både unga och deras föräldrar kring vad man bör tänka på inför publiceringar i sociala nätverk.

– Jag tror att ungdomarna ibland förstår exakt vad som händer när de skickar ut de här sakerna, säger Johnny Lindqvist. Men jag tror att det som ung kan vara svårt att förstå exakt hur många som kan se det.

Föräldrar ovana vid nya sociala medier

De yngre växer i dag upp med de nya medierna, emedan de äldre generationerna som arbetar inom polisen och inom media i många fall har fått lära sig hur de fungerar utan att egentligen själva ha varit delaktiga från början.

– Det är en utmaning för vuxna i barns närhet, för skolan, för myndigheter och polis att hinna med. Bevisligen så är det ju ett medium som betyder mycket för unga idag.

Mobilen tar över från webben

De nya nätverken (som Instagram och Kik) huserar främst i mobilen istället för på webben. Det är svårt för föräldrar att få kontroll över hur barnen använder mobilen, eftersom den anses som så privat.

– Man har den under kudden och den är med dygnet runt, säger Johnny Lindqvist. Och det ses inte lika OK att kolla samtalslistor och textmeddelanden i mobilen, på samma sätt som man som förälder kan kolla webbhistoriken på datorn.

Vad ska man göra då som förälder?

– Prata med sitt barn. Det är alltid bäst att ha en öppen kommunikation, men inte vara dömande i sådana här situationer utan istället lyssna på barnet. Får man en bra kontakt kanske barnen kommer berätta att de använder Kik, och då kan jag som vuxen googla på Kik, skaffa det själv och läsa på. Att lära sig om de arenor där ungdomarna befinner sig innebär att man förstår kontexten och då förstår man bättre hur, och var och varför det hände – och kan då hjälpa på ett annat sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet