Räddningshelikopter larmades vid drunkning – var på service

Uppdaterad
Publicerad

En man drunknade i Norrtälje kommun. När den nya räddningshelikoptern som normalt är stationerad i Norrtälje larmades, så visade det sig att den var på service.

– Alla tekniska system kräver underhåll, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningen Sjöfartsverket.

Sjöfartsverkets nya räddningshelikoptrar är specialiserade på att rädda folk ur vattnet – men när en man i dag hamnade i vattnet utanför Norrtälje var den helikopter som normalt står i just Norrtälje på verkstad.

– Helikoptern lyfte inte för att den var på underhåll, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningen Sjöfartsverket.

– Vi säkerställer vårt räddningstjänstansvar i den delen av Sverige genom att vi har en helikopter i Kristianstad och en i Visby och sedan har vi en samverkan med alla räddningsresurser som kan delta, säger han.

Enligt uppgifter till SVT skickades en ambulanshelikopter till drunkningsolyckan i Norrtälje och när de kom dit kunde de se mannen under vattenytan.

Mannen fördes senare till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

”De kan inte vara överallt, alltid”

En räddningshelikopter behöver inte landa för att rädda någon ur vattnet, utan kan göra det med hjälp av en vinsch. Men för en ambulanshelikopter är det svårare. Eftersom den inte är utrustad för att rädda människor som befinner sig i vattnet, kan räddningen ha försvårats.

– Jag förstår att man vill ha en räddningshelikopter där man är, men det är en nationell resurs och vi måste täcka hela Sverige, säger Mattias Hyllert.

– De kan inte vara överallt, alltid, säger han.

Sprickor i taket

Det finns totalt sju sjöräddningshelikoptrar i Sverige. I dag är tre av dem på service – helikoptrar som för bara några år sedan köptes in nya av sjöfartsverket efter en hårt kritiserad upphandling.

– Vi har konstaterat att en av helikoptrarna hade sprickbildning i strukturen i taket vilket fördröjde underhållet, säger Mattias Hyllert.

Ska det vara så för nya helikoptrar?

– Alla tekniska system kräver underhåll. Saker som används slits och delar behöver bytas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.