Rakhmat Akilov under rättegången i Stockholms tingsrätt Foto: SVT / TT

Rakhmat Akilov överklagar inte livstidsdomen

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilov överklagar inte sin livstidsdom. Det berättar hans försvarsadvokat Johan Eriksson för SVT Nyheter i dag.

Rakhmat Akilov dömdes skyldig till terroristbrott på Drottninggatan i Stockholm i fjol. Domen från Stockholms tingsrätt kom i torsdags förra veckan och nu säger Akilovs försvarsadvokat till SVT Nyheter att han inte överklagar domen.

– Det innebär att han har skrivit på en handling att han accepterar domen, säger Johan Eriksson.

Terrordådet i Stockholm

Utöver terroristbrott dömdes Akilov även skyldig till mord och ett stort antal mordförsök. Straffet för den 40-årige uzbekiske medborgaren blev livstids fängelse och utvisning. Just nu sitter han inlåst på häktet.

– Om man ska uttrycka det enkelt: han har haft en lång och påfrestande häktesvistelse bakom sig. Han känner att han vill byta ut sin miljö på häktet. Och han har förstås funderat vilka möjligheter han har att få ett annat resultat, säger Johan Eriksson till SVT Nyheter.

Akilov erkände i tingsrätten

Rakhmat Akilov gjorde sig skyldig till terroristbrott när han den 7 april förra året körde en lastbil, drygt 1 000 meter nedför Drottninggatan i Stockholm, och dödade totalt fem personer.

Rakhmat Akilov erkände att han utfört dådet, hur han utfört det och sina terroristkopplingar. Hans avsikter spelade roll i bedömningen av gärningen som ett terroristbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet