Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kan singelhushållen vara vinnare i den ekonomiska krisen. Hör sparekonomen Shoka Åhrman om varför. Foto: SVT samt Stina Stjernkvist/TT

Rapport: Singelhushåll kan klara den ekonomiska krisen bättre

Uppdaterad
Publicerad

Singelhushåll i hyresrätt kan klara den pågående ekonomiska krisen bättre än andra, visar en ny rapport från pensions- och försäkringsföretaget SPP.

– De drabbas inte i lika stor utsträckning av de ökade elpriserna och bolåneräntor, säger sparekonomen Shoka Åhrman.

Stigande räntekostnader, ökade drivmedelspriser och en inflation som gör det mesta dyrare. Många hushåll märker av de tuffa ekonomiska tiderna just nu.

En grupp som dock kan klara krisen bättre än andra är singelhushåll i hyresrätt, enligt pensions- och försäkringsbolaget SPP.

I rapporten ”Plånboksfrågor för hushållen 2023” har man räknat på hur olika typhushåll kommer att klara ökade kostnader för boende, drivmedel, el och livsmedel under nästa år.

Boendet största kostnaden

Rapporten visar att boendekostnaderna står för den största ökningen. Det påverkar även den som bor i hyresrätt i form av avgiftshöjningar, men inte lika mycket som den som exempelvis har ett bolån.

Enligt ett kostnadsexempel som SPP tagit fram har singelhushåll i hyresrätt utan bil ökat sina kostnader med 656 kronor i månaden i år jämfört med förra året. För en barnfamilj som bor i hus och har bil har de kostnaderna i stället ökat med 3943 kronor.

– De har inte i samma utsträckning tagit del av prisökningen som andra har tagit del av under året, säger Shoka Åhrman, sparekonom på pensions- och försäkringsbolaget SPP Storebrand.

Bostadsägare ändå vinnare

Att singelhushåll i hyresrätt kan vara mindre prisutsatt nu behöver dock inte betyda att de drar det längsta stråt ekonomiskt. Ofta har den som bor i hyresrätt en lägre inkomst, vilket kan göra att man har lägre ekonomiska marginaler.

– Även om priserna på bostäder nu går ner så har vi haft en enorm utveckling över tid. Det har gjort den som äger sitt boende till vinnare även om man är mer kostnadsmässigt utsatt i dag, säger Shoka Åhrman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.