Foto: SVT

Rätt till heltid i bara var åttonde kommun

Publicerad

Bara var åttonde kommun erbjuder alla deltidsanställda rätt att gå upp till heltid, visar en undersökning som SVT gjort.

Detta trots att Socialdemokraterna styr i över 100 kommuner och att partiet har lovat införa rätt till heltid.

Den nionde november för elva år sedan lovade Socialdemokraterna att införa rätt till heltid för alla deltidsanställda. Det skedde inte under de år man satt i regering och har heller inte skett i de flesta av de kommuner där man i dag styr.

Nästan samtliga av landets kommuner deltog i SVT Nyheters undersökning, 275 av 290. Den fråga personalcheferna fick var om kommunen erbjuder alla anställda rätt till heltidstjänst eller om man planerar att göra det fram till 31 december 2013.

Av de kommuner som svarat är det bara tolv procent som erbjuder alla anställda rätt, eller planerar införa det 2013, till heltidsjobb om de vill gå upp från en deltidstjänst.

Rödgröna kommuner inte bättre

Bryter man ut de kommuner som i dag styrs av socialdemokrater i koalition med andra rödgröna partier så är siffran inte så mycket bättre, 14 procent.

– Det är alldeles för dåligt och vi jobbar hårt nu för att fler av våra rödgrönt styrda  kommuner faktiskt också ska införa heltid, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till SVT Nyheter.

Även Moderaterna har sagt att de vill att alla som jobbar deltid ska erbjudas att jobba mer om de vill, men har inte kommit med lika skarpa löften som Socialdemokraterna. Bland de kommuner i landet som styrs av alliansen erbjuder elva procent rätt till heltid för deltidsanställda.

M: Alldeles för lite

– Det är alldeles för lite. Min målsättning är att alla som kan och arbeta och vill arbeta heltid ska kunna erbjudas den möjligheten, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) till SVT Nyheter.

Varför överväger ni inte ytterligare åtgärder, till exempel lagstiftning som diskuterats tidigare?

– Vi tror att avtalsvägen är den bästa för att komma fram i den här frågan. Det är arbetsmarknadens parter som ska lösa den i förhandlingar, säger Hillevi Engström (M).

I en rad kommuner i Sverige har Socialdemokraterna egen majoritet och behöver alltså inte kompromissa med andra partier om beslut, men inte ens det hjälper, visar SVT:s undersökning.

I tolv kommuner där Socialdemokraterna styr med egen majoritet har de ansvariga politikerna varken infört eller planerar införa rätt till heltid under 2013 för alla anställda.

– Där måste de ta tag i det arbetet och faktiskt genomföra rätten till heltid. Jag förväntar mig att man följer de kongressbeslut som vi fattat gemensamt. Det här är ett sådant beslut som är väldigt viktigt, säger Carin Jämtin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till heltid

Mer i ämnet