SVT:s reporter har följt den pågående rättegången mot IS-kvinnan i Stockholms tingsrätt. Foto: Johan Hallnäs/TT

Rättegången ger inblick i en overklig och bisarr värld

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att följa rättegången är att komma in i en overklig och bisarr värld. Och ger samtidigt en unik inblick i hur en svensk barnfamilj levt i Syrien hos IS. Världens värsta terrororganisation. Bilderna och chattarna med närstående visar att för dessa barn har denna värld varit högst verklig. Och kostat tre av barnen i familjen livet.

Sanna Klinghoffer

Reporter

Den 49-åriga kvinnan som tog med sig fem barn till Syrien är misstänkt för att ha medverkat till att hennes ena son tränats och använts som barnsoldat hos terrorsekten.

Även en äldre son dog i strid för IS, men kvinnans roll där är oklar, därför gäller åtalet enbart den yngre sonen. En tredje son ska ha dött i en olycka.

Bilderna på dessa barn är svåra att se. Ibland i pyjamas med tryck av den tecknade serien bilar men ofta i kamouflagekläder där de håller i kalasjnikovs. Bilder på vapen och ammunition, bredvid ligger en chipspåse.

Rättegången unik

Och den värsta, när pojken åtalet gäller 13 år gammal poserar vid Naim Torget i Raqqa. Ett foto som också också använts av Islamiska Statens egen propagandaapparat. Ett barn som poserar i krigsmundering. Bakom honom avhuggna huvuden och kroppar som trätts på staket. Ett svenskt barn i en värld inget barn ska vara i.

Den här rättegången är lika viktig som unik. 150 personer har kommit tillbaka från IS till Sverige. Så gott som ingen har prövats rättsligt. Det handlar om personer som anslutit till den värsta av terrororganisationer som dödat urskillningslöst, som kidnappat och tagit yazidiska kvinnor och barn som slavar.

Som beslagtagit och tvingat civila syrier på flykt från sitt eget land. Och som fortfarande utgör ett hot från de celler de nu finns kvar i.

Bevisningen en utmaning

Det är högst osannolikt att denna IS-kvinna är den enda som kan misstänkas för att ha begått brott hos IS. Ändå är hon den första att prövas rättsligt i Sverige för brott begångna hos terrororganisationen.

Det är en utmaning att hitta bevisning i ett annat land och dessutom under brinnande krig. I det här fallet anser åklagaren ha så god bevisning att hon väckt åtal. Den åtalade kvinnan säger själv att hon inte velat att hennes barn skulle strida och bli barnsoldater. Hon hävdar sin oskuld. I slutet av januari väntas dom.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.