Arbetet med att lägga Nordstream gasledningen från Ryssland till Tyskland är i full gång på fartyget Castoro Sei. Foto: TT

Regeringen: Vi har inte ändrat oss om Nord Stream 2

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har inte ändrat sig vad gäller den försvars- och säkerhetspolitiska bedömningen av det ryska gasprojektet Nord Stream 2 och användningen av svenska hamnar. Det säger försvarsministerns pressekreterare till SVT.

Till SVT säger försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo att beskedet från i december fortfarande gäller men att regeringen respekterar den kommunala självstyrelsen.

– Vi har inte ändrat vår säkerhetspolitiska bedömning men vi kommer inte att köra över kommunen, säger hon.

Rysk gasledning i Östersjön

Marinette Nyh Radebo tillägger också att ”frågetecknen kommer att rätas ut” vid regeringens möte med kommunen i kväll.

Extra bevakning

Även UD säger till SVT att den försvars- och säkerhetspolitiska bedömningen ligger fast.

Däremot har man efter samtal med Karlshamns kommun kommit fram till en lösning som innebär extra bevakning av hamnen vilken kommer att skötas av Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Kustbevakningen.

För ett par veckor sedan träffade Mats Olsson, vd för Karlshamns hamn, och kommundirektören Daniel Wäppling tjänstemän från Utrikesdepartementet och de förde då fram hur de har arbetat för att säkra upp hamnen.

– Vi har sagt att vi i kontraktet kan föra in att det inte ska komma några ryska fartyg till hamnen från just den affären. Det är vår kund villig att göra om det behövs, säger Mats Olsson, vd för Karlshamns hamn.

Tidigare har Region Gotland sagt nej till att hyra ut hamnen i Slite.

”Finns ingen anledning att kommentera något innan jag träffat regeringen”, skriver Björn Jansson (S), regionsstyrelsens ordförande på Gotland, i ett sms till SVT Nyheter.

Brister i underlag

Sveriges Radios Ekot uppgav i dag att regeringen ändrat sig om beskedet att Karlshamn inte bör tillåta Nord Stream 2 att använda hamnen i Karlshamn för att lagra rör till den planerade gasledningen.

Ekot rapporterade också att regeringens besked före jul var grundat på brister i försvarsmaktens underlag, vilka inte tog hänsyn till att Karlshamn har en omfattande övrig trafik av ryska handelsfartyg.

Vid ett möte i kväll kommer regeringen, enligt Ekot, att ge besked till kommunledningen i Karlshamn att en affärsuppgörelse med Nordstream-projektets entrepenör inte är att betrakta som ett säkerhetspolitiskt eller försvarspolitiskt hot mot Sverige.

Men kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) har inte fått några uppgifter om att regeringen ändrat inställning till lagringen av rören.

– Men om det stämmer är det fantastiskt bra. Det visar på en öppenhet och att vi kunnat resonera med försvaret och regeringen kring så att vi kommit fram till en lösning som känns okej för dem och för oss, säger Per-Ola Mattsson. (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet