Regeringen har i dag inga planer på att sparka Eliasson

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Dan Eliassons resa till Kanarieöarna har lett till skarp offentlig kritik. Den kommande tiden lär bli tuff för honom. Troligen sitter han dock säkert som högste chef för MSB, i alla fall för stunden. Regeringen har i dagsläget inga planer på att sparka honom.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har en viktig roll i den centrala krisledningen under coronapandemin. När tidningen Expressen avslöjade att dess högste chef, generaldirektör Dan Eliasson, rest till Kanarieöarna för att fira jul skapade det därför stor medial uppmärksamhet. Inte minst då rekommendationerna under pandemin är att undvika resor som inte är nödvändiga.

När Dan Eliasson återvände till Sverige sent på lördagskvällen visade han dock ingen ånger över sin resa. Tvärtom deklarerade han att han ansåg att den var ”nödvändig”.

Det här har lett till skarp offentlig kritik, inte minst på sociala medier. En av de hårdaste kritikerna är den välkände socialdemokratiske debattören Göran Greider.

Låg profil från oppositionen

Det är onekligen anmärkningsvärt att den högste chefen för Sveriges centrala krismyndighet MSB väljer att åka på semester utomlands mitt under den kanske allvarligaste krisen i vår livstid. I synnerhet när smittläget beskrivs som allvarligt och trycket på sjukvården är hårt.

När han under måndagen återinträder i tjänst efter semesterresan får han alltså räkna med att börja i uppförsbacke. MSB lär få svårt att nå ut med sitt krisbudskap utan kommer framför allt att tvingas hantera uppmärksamheten kring generaldirektören.

Regeringen har dock i dagsläget inga planer på att sparka Dan Eliasson, enligt uppgifter till SVT. Av allt att döma sitter han alltså säkert som generaldirektör – i alla fall för stunden.

När det gäller resan till Kanarieöarna är det mest ledarskribenter och debattörer som varit kritiska. Den politiska oppositionen har hittills hållit en låg profil. Om det kommer att förbli så är oklart. Men en faktor kan vara att Dan Eliasson inte varit ensam om att tänja på innebörden i rekommendationer och råd under pandemin.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark har exempelvis också firat jul på Kanarieöarna. Ett annat exempel är en högt uppsatt liberal sjukvårdspolitiker i Skåne, Gilbert Tribo, som reste till Norge över nyårshelgen. KD-ledaren Ebba Busch råkade själv i blåsväder när hon tidigare i år syntes på festbilder under pandemin.

Allt detta sammantaget gör det troligen svårare för oppositionen att kritisera Dan Eliasson för hans resa till Kanarieöarna.

Väljare blir upprörda

Han är heller inte den enda som ifrågasatts för sitt agerande under krisen. Statsminister Stefan Löfven sågs i Gallerian i Stockholm under julhandeln trots att han själv uppmanat allmänheten att avstå från besök i just gallerior och affärer. Justitieminister Morgan Johansson köade under mellandagsrean i Lund trots regeringens hårda ton mot just mellandagsrean medan finansminister Magdalena Andersson uppmärksammades under en skidresa i Sälen.

Den mediala uppmärksamheten kring dessa händelser beror till stor del på fokuset på det individuella ansvaret i den svenska coronastrategin. Råd och rekommendationer från regering och myndigheter har lett till att många människor tvingats avstå från saker som tidigare varit en naturlig del av livet. Många väljare blir då upprörda när de uppfattar att politiker och makthavare inte lever som de lär.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.