Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska regeringen stoppa våldsvågen. Justitieminister Gunnar Strömmer i Agenda. Foto: SVT

Regeringen kallar till extrainsatt möte om gängen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens våldsdåd kallar nu regeringen till ett extrainsatt möte med rådet mot organiserad brottslighet. Det uppger justitieminister Gunnar Strömmer (M) för SVT:s Agenda.

– Vi ska mobilisera den brottsbekämpande sidan med den brottsförebyggande sidan, säger han.

I början av nästa vecka ska rådet mot organiserad brottslighet samlas för att diskutera hur läget ser ut och vilka åtgärder som behöver tas för att bryta nyrekrytering av barn och ungdomar till de kriminella gängen.

Orsaken är den pågående våldsvågen. Bara de senaste tio dagarna har sju personer skjutits till döds i landet.

Rådet mot organiserad brottslighet inrättades i december förra året och leds av justitieministern. Dess fasta medlemmar är rikspolischefen, chefen för Polismyndighetens nationella operativa avdelning, riksåklagaren, generaltulldirektören samt generaldirektörerna vid Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket.

Även representanter från Statens Institutionsstyrelse (SiS), Socialstyrelsen, Skolverket och Sveriges kommuner och regioner (SKR) har bjudits in till det extrainsatta mötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.