Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya övervakningsbilder som den turkiska sajten Sözü Gazetesi släppt visar skjutningen i Maslak i Istanbul den 6 september. Foto: Sözcü Gazetesi

Ännu en svensk ska ha gripits i Turkiet – kopplas till våldsvåg i Stockholm och Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en svensk medborgare har gripits efter en skottlossning i Istanbul, rapporterar turkiska medier. Händelsen tros ha kopplingar till den interna splittringen i det kriminella nätverket Foxtrot som lett till en blodig våldsvåg i Sverige.

På torsdagen bekräftade Utrikesdepartementet att fem svenska medborgare har gripits i Turkiet. Det ska handla om män i 20-30-årsåldern, varav tre kommer från Norrköping.

Nu rapporterar den turkiska tidningen Hürriyet att ännu en svensk medborgare har gripits i ärendet. UD meddelar dock att man fortsatt bara har kännedom om fem frihetsberövade.

Gripandena skedde efter en skottlossning i stadsdelen Maslak i Istanbul på kvällen den 6 september. En video från händelsen visar hur två personer på moped kör fram mot brottsplatsen och öppnar eld. I den turkiska polisrapporten står det att de avfyrade skott mot fem svenska medborgare, som i sin tur sköt tillbaka.

Hittade vapen och narkotika

De två personerna flydde sedan på sin moped medan de fem svenska medborgarna lämnade platsen i en Mercedesskåpbil. Polisen kunde dock jaga ikapp fordonet, som stoppades i ett område i närheten.

I bilen fann man såväl vapen som narkotika. Männen i bilen greps och har sedan dess häktats medan utredningen pågår. Nu ska även en sjätte person ha gripits sedan polisen genomfört räder på adresser i Istanbul, skriver Hürriyet.

Vid genomsökningen av de misstänktas bostäder och bilar hittade polisen dessutom flera vapen, ammunition och narkotika.

Kopplas till våldsvågen

Skjutningen ska ha ett samband med den interna splittringen i det kriminella nätverket Foxtrot, som tros ligga bakom den pågående våldsvågen i framförallt Stockholm och Uppsala, enligt SVT:s uppgifter. Mordet på den 60-åriga kvinnan i Gränbyområdet i Uppsala uppges ha varit ett svar på skjutningen i Istanbul.

Adressen där skottlossningen i Istanbul ägde rum kopplas också till Foxtrotledaren Rawa Majid och hans allierade, enligt uppgift. Rawa Majid, som kallas för ”Kurdiska räven”, är bosatt i Turkiet.

Enligt turkiska medier har de svenska medborgarna sagt i förhör att de inte vet vem som utfört attacken och att de sköt för att skydda sig själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.