Fler barn får stanna – regeringen och MP ense

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Miljöpartiet har kommit överens om att sänka kraven för barn som söker asyl i Sverige, avslöjar SVT Nyheter. Fler ska få stanna. De nya reglerna kommer att börja gälla redan nästa år.

Efter flera veckor av medieutspel och hot från Miljöpartiet om att hoppa av den ramöverenskommelse som finns kring migrationspolitiken har nu regeringen och miljöpartiet kommit överens om att sänka kraven för barn som söker asyl i Sverige.

Överenskommelsen innebär att utlänningslagen ändras och fler barn får stanna från och med 1 juli nästa år.

– Det innebär att vi går från att använda begreppet synnerligen till särskilda för barn och det innebär att vi sätter barnets bästa i fokus, och när man ändrar den här bestämmelsen så kommer fler människor att få stanna, något vi bägge två är nöjda med, säger migrationsminister Tobias Billström (M) till SVT Nyheter.

Särskilt ömmande
Ordalydelsen i utlänningslagen ändras så att synnerligen ömmande omständigheter byts mot särskilt ömmande omständigheter när det gäller barn upp till 18 år som söker asyl. Den nya lydelsen särskilt ömmande omständigheter är vidare och fler barn kommer därmed att få stanna.

Miljöpartiet understryker hur viktig denna förändring är:

– Vi är mycket nöjda med att kunna ta det här steget för de familjer och barn som berörs. Det är helt nödvändigt att genomföra en förändring som innebär att fler barn får stanna i Sverige och att tillämpningen blir mer generös, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet till SVT Nyheter.

Gäller inte retroaktivt
Regeringen och miljöpartiet räknar med att den nya lagstiftningen kan komma att träda i kraft den 1 juli 2014. Men lagen gäller inte retroaktivt och det blir inga övergångsregler.

För de barn som redan fått ett utvisningsbeslut som ännu inte verkställts finns möjligheten att begära en ny prövning om nya omständigheter kommit fram.

Och där är regeringen och Miljöpartiet också överens om att ställa lägre krav än i dag för att bevilja barn ett uppehållstillstånd.

– Det blir en mer generös bedömning där också, säger Maria Ferm (MP).

Frågan är hur många fler barn som kan komma att få stanna med denna mer generösa tillämpning av lagen.

– När man ändrar från synnerligen till särskilda så är det fler som omfattas av lagen och alltså är det fler barn som får stanna. Däremot går det inte, eftersom vi har en individuell prövning och det är en rättssäkerhetsfråga, att säga exakt hur många som får lov att stanna, säger Tobias Billström (M).

Fler förslag väntar
Miljöpartiet och regeringen kommer också under våren att lägga fram gemensamma förslag när det gäller arbetskraftsinvandringen. Detta för att motverka missbruk och förhindra att utländsk arbetskraft utnyttjas.

Även när det gäller att förbättra situationen för ensamkommande flyktingbarn är regeringen och miljöpartiet överens.

Migrationsminister Tobias Billström säger att ambitionen är att genomföra allt som står i ramövenskommelsen om migrationspolitken tillsammans med Miljöpartiet fram till valdagen 2014.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer