Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Orusts kommunalråd: ”Vi är väldigt besvikna”

Kommunalrådet efter regeringens besked: ”Vi är väldigt besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen tillfällig lagändring som skulle tillåta kommuner att neka vård och omsorg till sommargäster. Regeringen säger nej.
-Vi är väldigt besvikna och kommer att fortsätta säga nej iallafall, säger Orusts kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

Frågan har varit omdebatterad under våren och regeringen har pressats av både kommuner och riksdagens socialutskott att tillfälligt ändra lagstiftningen, med anledning av vårens coronapandem.

Redan i maj vädjade elva kommuner längs västkusten om att tillfälligt få häva skyldigheten att erbjuda sommargäster hemstjänst i sommar.

Det det har också funnits en majoritet för en tillfällig lagändring i riksdagen. Men nu meddelar alltså regeringen att det inte blir någon lagändring

”Fortsätter säga nej”

– Vi är väldigt besvikna. Vi ser ju invasionen av turister här nu och det känns inte jättebra att äldre, den gruppen vi ska värna, är mitt i allt det här. Det rimmar inte alls. Vi kommer fortsätta att säga nej, säger Orusts kommunalråd Catharina Bråkenhielm (S).

Ni säger nej trots att det är emot lagen, är det rätt?

– Ja. Det tycker vi. Att minska risken för att våra äldre ska smittas och hamna på sjukhus eller avlida måste gå före.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet