– Det är olyckligt, säger Britta Flinkfeldt, kommunalråd i Arjeplog (S), om beskedet att kommunerna inte får neka sommargästerna hemtjänst. Foto: SVT

Kommunalrådet i Arjeplog: ”Hela sommaren kan gå utan att vi kan bevilja hemtjänst”

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommardagen kom beskedet som Arjeplog och många andra kommuner fruktat – regeringen säger nej till att låta kommunena neka sommarboende hemtjänst.
– Beskedet är olyckligt, säger Britta Flinkfeldt, kommunalråd i Arjeplog (S).

Trots att en majoritet i riksdagen var för en tillfällig lagändring, som skulle tillåta kommuner att neka vård och omsorg till sommargäster, sätter regeringen nu ner foten och säger nej, vilket Hallands Nyheter är först med att rapportera.

”Klarar inte av det”

När covid-19 blev till en pandemi gick Arjeplogs kommunalråd ut och klargjorde att kommunen inte kan garantera att de som besöker sitt fritidshus i kommunen i sommar kan räkna med hemtjänst.

–  Är man en pytteliten kommun som Arjeplog med få anställda kan ett par personer extra som behöver hemtjänst betyda att vi inte klarar av det. Jag har försökt vara tydlig med detta gentemot andra kommuner, säger Britta flinkfeldt.

Hon förklarar vidare att det kan ta lång tid att bevilja en biståndsansökan:

– Det är ingenting vi kan göra från en dag till en annan. Särskilt inte nu när vi kan ha ovanligt många sjukskrivningar. I värsta fall kan det ta hela sommaren innan vi kan bevilja hemtjänst, säger Britta Flinkfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer