Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lågstadieläraren David Gustafsson välkomnar regeringens satsning på skolan. Samtidigt pekar han på en risk för nedskärningar till följd av att regeringen inte täckt upp för ökade kostnader i inflationens spår. Foto: Vlada Cakic, SVT

Trots regeringens miljonsatsning – läraren kritisk: ”Ser inte så positivt på kortvariga satsningar”

Uppdaterad
Publicerad

Nu rullas första delen av regeringens utlovade satsningar på speciallärare ut. 400 miljoner i statsbidrag ska gå till att öka antalet speciallärare i skolan. Samtidigt finns det kritik bland lärare mot kortvariga satsningar på skolan.

– De här pengarna måste vi se under en längre tid, säger lågstadieläraren David Gustafsson.

Det nya statsbidraget syftar till att öka antalet speciallärare i skolan, och innebär bland annat att staten kommer att gå in och betala hälften av skolans lönekostnader för speciallärare. 

– Lärarna kommer få mer stöd av andra lärare som har en specialutbildning för att hjälpa och stötta barn med olika typer av diagnoser. Men också att man kan inrätta fler små undervisningsgrupper, säger skolminister Lotta Edholm (L).  

Hon hoppas att satsningen även ska leda till att fler vidareutbildar sig till speciallärare, eftersom bidraget också kan täcka detta för personal som arbetar.

Samtidigt råder det brist på lärare i allmänhet. Enligt Skolverket kommer det 2035 att fattas cirka 12 000 behöriga lärare och förskollärare, framförallt med inriktning mot mellan- och högstadiet. Däremot väntas det inte fattas några speciallärare.

Är det inte bättre att satsa på de grupper där det kommer finnas en brist? 

– Jag tror att den verklighetsbilden inte delas av särskilt många. Vi har haft någon slags överideologi i Sverige om att alla barn ska få samma stöd och det har lett till att svensk skola har varit en utslagningsmaskin. Vi måste få bättre stöd till de elever som verkligen behöver det, säger Edholm.

Efterfrågar långsiktiga satsningar

Lågstadieläraren David Gustafsson, som är fackligt engagerad i Sveriges Lärare, välkomnar regeringens satsning på skolan. Samtidigt pekar han på en risk för nedskärningar till följd av att regeringen inte täckt upp för ökade kostnader i inflationens spår.

– På många skolor har man börjat varna för att budgeten inte går ihop. Det är ökade lokalkostnader, priset på maten stiger. Det man gör då är att skära ned och ta bort “kringpersonal”, säger han.

Han efterfrågar mer långsiktighet i skolpolitiken.  

– Är det så att de här pengarna bara finns under en viss mandatperiod så blir det lite förgäves. Man hinner precis utbilda personal men sen kan inte skolorna behålla dem och finansiera deras löner. 

Lotta Edholm kan förstå kritiken mot satsningar som kommer och går:

– Och därför måste man vara varsam med den här typen av satsningar.

Så blir det nya statsbidraget

Det nya statsbidraget kommer gå att söka från den 12 april i år, och uppgår 2023 till 400 miljoner kronor. Regeringen planerar att öka summan till 700 miljoner år 2024, och 800 miljoner år 2025.  

Statsbidraget kommer att kunna användas för att inrätta små undervisningsgrupper och hjälpa skolorna att betala de befintliga speciallärarnas löner. Pengarna kommer också kunna sökas för att ha råd att anställa fler speciallärare.  

De huvudmän som beviljas statsbidrag kommer att ersättas för ungefär halva lönekostnaden per speciallärare.  

Bidraget kommer också kunna lämnas för personal som tjänstgör som speciallärare och som samtidigt utbildar sig till speciallärare eller specialpedagog. 

Utöver satsningen på 400 miljoner kommer även en satsning om 200 miljoner att presenteras i närtid, som syftar till att utöka antalet utbildningsplatser för speciallärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.