Regeringen tillsätter nu en snabbutredning som ska se över kommunernas incitament till vindkraft, meddelar klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S). Foto: Lars Schröder /TT samt Jonas Ekströmer / TT

Regeringen tillsätter snabbutredning om vindkraften

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går nu vidare med förslag för att det ska bli mer fart på utbyggnaden av vindkraft. Samtidigt ska en utredning fundera över ersättning till kommuner som säger ja till vindkraftverk.

 – Regeringen kommer göra vad som krävs för att säkra fortsatt utbyggnad av förnybar energi, säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S).

Vindkraft har blivit en omtvistad fråga. Motståndet ökar samtidigt som det lyfts fram som en avgörande del i omställningen från fossil till förnybar energi. Nu presenterar miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) fyra åtgärder som ska snabba på utbyggnaden av vindkraft i Sverige.

– Det är viktigt att stärka Sverige genom att snabbare bryta beroendet av fossila bränslen, bygga ut vår energiproduktion och ställa om vår industri. Svenska folket ska inte vara beroende av länder som Ryssland för att köra bil och värma sina hem, säger Strandhäll på en pressträff.

Ökat motstånd

Behovet av mer vindkraft på land och till havs är stort. Enligt Energimyndigheten har omkring hälften av de projekt som planerats sedan 2014 satts i gång men de senaste åren har motståndet ökat. Många planerade vindkraftprojekt stoppas av kommuner efter lokala protester och även Försvarsmakten säger nej ibland.

För att öka förutsägbarheten kommer regeringen att lägga fram ett förslag om att kommuner som vill stoppa projekt måste säga nej tidigare än i dag.

Det kommunala vetot kommer dock fortsatt att finnas kvar men en utredning ska titta närmare på möjligheter till stärkta incitament till kommuner och lokalsamhällen som bidrar till utbyggd vindkraft. Utredare blir Ulrika Liljeberg, i dag centerpartistiskt kommunalråd i Leksand.

– För lokalsamhällen handlar det främst om att de som upplever att ett nytt vindkraftverk påtagligt påverkar livsmiljön samtidigt måste få uppleva att de ser positiva effekter i sin omgivning, säger Strandhäll.

– Det kan handla om en idrottsplats, en utbyggd samlingslokal eller andra åtgärder som gör livet lättare och bättre på platser där vindkraftsetableringen sker.

MP: Bra men inte tillräckligt

Tidigare regeringskollegan Miljöpartiet välkomnar regeringens förslag men menar att kommunerna måste få större ersättning, de vill se en ersättning på 30 miljoner för varje nyproducerad terrawatt-timme grön el.

– Vi tror inte en mager bygdepeng kommer locka kommunerna att acceptera mer vindkraft. Kommunerna behöver riktiga ekonomiska incitament, sägerspråkröret Per Bolund till SVT Nyheter.

Snabbare handläggning

Regeringens handläggning av havsbaserad vindkraft ska också snabbas på.  Havs- och vattenmyndigheten får i uppdrag att utreda konkurrerande vindkraftsparker till havs, ett system för hur aktörer tilldelas ensamrätt att etablera havsbaserad vindkraft i specifika områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.