Regeringen vill avskaffa ebo-lagen, som man anser bidragit till segregation. Det uppger integrations- och migrationsminister Ander Ygeman (S) vid en pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen vill avveckla ebo-lagen: ”Försvårat integrationen”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill avveckla ebo-lagen. En befintlig utredning får ett tilläggsdirektiv för att utreda hur det ska gå till.

– Ebo har försämrat integrationen, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff.

Den så kallade ebo-lagen, lagen om eget boende, innebär att en asylsökande som kommer till Sverige kan välja att ordna sitt boende på egen hand. Lagen infördes 1994 och gjorde det möjligt för asylsökande att ordna eget boende i stället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.

– Syftet med reformen var bland annat att mottagandet skulle präglas av egen valfrihet och ökat eget ansvarstagande. Men det har lett till ökad segregation och ojämlikhet, säger Ygeman.

Debatten om EBO

– Ofta har de asylsökande bosatt sig i områden med stora socioekonomiska utmaningar i storstadsregionerna. Det har försvårat integrationen.

Beslut på partikongressen

Regeringen vill nu avveckla ebo, i enlighet med Socialdemokraternas beslut på kongressen i höstas, säger Anders Ygeman.

Ett första steg blir ett tilläggsdirektiv till utredningen ”Ett ordnat initialt mottagande av asylsökande” om att se över vilka åtgärder som bör vidtas för att avveckla ebo.

Åtgärderna kan exempelvis handla om att avskaffa dagersättningen under asyltiden om man väljer att inte bo på något av Migrationsverkets boende, eller om indragen rätt att arbeta under asyltiden, säger Ygeman.

Jämn fördelning

Målet är att det ska leda till att fler kan anvisas till kommuner med goda integrationsförutsättningar.

– Det bidrar också till att ansvaret för mottagandet kan fördelas mer jämnt mellan landets kommuner.

Tilläggsdirektivet ska beslutas i början av detta år, enligt Ygeman, och utredningen ska vara klar till hösten. Bedömningen är att avvecklingen har stort stöd i riksdagen.

– Jag hoppas på ett brett stöd. Det finns en ganska enig bild från de utredningar som har gjorts om de problem som ebo har fört med sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om EBO

Mer i ämnet