Sommartid året om? Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) säger att han inte skulle ha något emot det. Foto: TT/Michael Probst/Erik Simander

Regeringen vill diskutera tidsomställning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är försiktigt positiv till att helt övergå till sommartid, och därmed slopa omställningen mellan sommar- och vintertid varje år, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I och med att Finland nu valde att lyfta upp frågan på ett ministerrådsmöte i EU så tror jag att det kommer att leda till en diskussion i flera medlemsländer och även i Sverige, och jag välkomnar den diskussionen, säger infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) till Ekot.

Han vill ha en bred samhällsdiskussion om för- och nackdelarna med tidsomställningen, och en utredning från EU-kommissionen.

– Jag skulle inte ha något emot att göra detta om det finns ett starkt stöd i Sverige eller i Sveriges riksdag, säger Thomas Eneroth.

Fler riksdagsmotioner om sommartiden

Kristdemokraten Tuve Skånberg, som många gånger motionerat om att införa sommartid året runt, senast hösten 2017, säger till Ekot att det verkar som om det lossnar i frågan nu.

Och han är inte ensam om att vilja ha den här förändringen. Förra året lades fem motioner om sommartid året runt – fler än under hela 2000-talet.

Debatten om att slopa vinter- eller sommartiden har aktualiserats inom EU på senare år. Den debatteras i Finland, men också i de baltiska staterna och i Polen.

Europaparlamentet ska debattera och rösta om frågan nästa vecka.

Fakta: Sommartid och normaltid

Vintertiden är normaltid sedan 1870-talet.

Redan 1916 gjordes ett första försök med sommartid i Sverige, men bönderna protesterade så mycket att det dröjde ända till 1980 innan sommartid infördes.

Sommartiden är sedan 1996 sju månader lång. I hela EU gäller att den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.