Regeringen vill införa nytt tvångsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa ett nytt tvångsmedel för att kunna säkra bevis.

Det ska även bli lättare att söka igenom kriminellas mobiltelefoner.

Brottsbekämpande myndigheter kan i dag inte ta del av elektronisk information om en brottsmisstänkt lagrar den på en molntjänst.

Detta vill regeringen ändra på, och införa ett nytt tvångsmedel – genomsökning på distans.

– Det här får ganska bred effekt. Det är väldigt efterfrågat från de brottsbekämpande myndigheterna, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

”Skyldighet att medverka”

En utredning presenterade åtgärder på området redan för fyra år sedan, i december 2017. Nu har regeringen tagit fram en lagrådsremiss som sedan kan bli lagstiftning för riksdagen att ta ställning till.

Den 900 sidor långa beslagsutredningen föreslog också att det ska bli möjligt för polisen att öppna mobiltelefoner hos misstänkta med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, vilket inte är möjligt i dag.

– Det blir en skyldighet att medverka, säger Morgan Johansson.

Samtidigt vill regeringen slopa ett förbud om att beslagta meddelanden mellan anhöriga. I dag är det bara tillåtet att beslagta meddelanden vid mycket allvarlig brottslighet.

Ska träda i kraft nästa år

Meddelanden som innehåller brottsplaner eller där meddelandet utgör ett brott, till exempel olaga hot, skyddas med det nuvarande beslagsförbudet om de skickas inom familjen.

– Man kommer att få tillgång till ökad information, säger Morgan Johansson, och nämner våld mot kvinnor och hedersbrott som brott där de nya metoderna kan tillämpas.

Hans förhoppning är att de nya reglerna ska vara i kraft vid halvårsskiftet nästa år.

Moderaterna: ”Det har dröjt för länge”

Enligt Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell är regeringens nya förslag är hämtade från Beslagsutredningen som presenterade sina slutsatser 2017.

Han menar att åtgärderna är viktiga för att förbättra möjligheterna att utreda allvarliga brott, som exempelvis grov kvinnofridskränkning och att det därför är mycket anmärkningsvärt att det tagit fyra år för Socialdemokraterna att sätta ned foten.

- Vi har flera gånger ställt frågor till regeringen om varför det dröjt så länge när problemen är välkända för alla. Det långa dröjsmålet sätter fingret på att svensk rättspolitik behöver en nystart och det hade varit bättre om Morgan Johansson hade fått sparken i den regeringsombildning som skedde häromdagen, säger Johan Forssell i en skriftlig kommentar till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.