Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) skickar ut ett förslag på remiss om lättnader i kraven på ensamkommande vad gäller möjligheter att få uppehållstillstånd. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill lätta krav på ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill lätta på kraven på ensamkommande vad gäller uppehållstillstånd.

De ska få ett år på sig att hitta arbete efter studier. Nu gäller sex månader. De ska också få räkna in studiemedel på halvtid som försörjning.

Regeringen föreslår också att så kallade anställningar med yrkesintroduktion ska kunna ge rätt till permanent uppehållstillstånd.

Regeringen motiverar förslagen, som ska vara tillfälliga lättnader i gymnasielagen, med att läget på arbetsmarknaden har blivit kärvare under pandemin och att det därmed är svårare att hitta arbete.

Detaljerna i övrigt är inte kända i förslaget eftersom regeringen hittills endast har skickat ut ett kortfattat pressmeddelande, sent på tisdagskvällen. Promemorian som regeringen uppger har skickats ut på remiss finns ännu inte tillgänglig på regeringens hemsida.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 20 juli 2021 och gälla till utgången av juni 2023.

L och C säger nej

Migrationsminister Morgan Johansson (S) aviserade förslagen redan i början av oktober, men sade då också att förslagen skulle finnas klara att skicka ut på remiss inom kort.

Både Centerpartiet och Liberalerna säger att de är emot ändringarna.

– Vår utgångspunkt är att personer som får beviljade asylansökningar och har skyddsbehov får stanna i Sverige, men personer som i alla instanser får avslag på sina asylansökningar måste vara beredda att lämna Sverige. Vi kan inte utfärda undantag för undantag för undantag för vissa specifika grupper, säger Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm.

Centerpartiet hänvisar till en debattartikel i Aftonbladet från november förra året, där man skriver att man kommer rösta nej till förslaget.

SVT Nyheter har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.