Miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan höll pressträff för att presentera budgetsatsningar. Foto: TT

Regeringen vill satsa 2,4 miljarder för att skydda skogen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa 2,4 miljarder kronor för att skydda värdefull natur under 2022.

Det meddelar miljöminister Per Bolund (MP) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff.

– I dag är en bra dag att vara miljöminister då vi kan presentera stora satsningar för att bevara skog och värdefull natur, säger Bolund.

Satsningen för att skydda värdefull natur beskrivs av miljöminister Per Bolund som den ”utan jämförelse största satsningen någonsin på svensk natur”.

– Det innebär att vi fortsätter den gröna återstarten av svensk ekonomi, säger han på pressträffen.

Regeringen föreslår 2,4 miljarder för skydd av värdefull natur för 2022. Satsningen riktas mot främjandet av biologisk mångfald, kulturmiljö, friluftsliv, renskötsel, jakt, fiske och besöksnäring. Pengarna ska även gå till möjlighet till ersättning till markägare för skydd av fjällnära skog.

Syftar även till att stärka äganderätten

Utöver detta vill regeringen satsa 810 miljoner kronor på att utveckla skogspolitiken. Och 100 miljoner kronor satsas åren 2022-2024 för att främja lokal ekonomi och sysselsättning på landsbygden. 50 miljoner kronor föreslås per år 2022-2027 för att främja friluftslivet.

Resurser föreslås också för att markägare ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten.

– Skogsnäringen är otroligt viktig, 100 000 sysselsatta, 10 procent av vår ekonomi. Då är en hållbar utveckling av skogsnäringen nödvändig, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) på pressträffen.

Centerpartiet: Får inte ske med tvång

Det finns en konfliktlinje i den politiska debatten om skogen där Centerpartiet har krävt en stärkt äganderätt för att släppa fram höstbudgeten.

Bolund uppger på pressträffen att en förhandling nu pågår mellan regeringen och Centerpartiet kring hur skogspolitiken ska se ut.

Centerpartiets skogspolitiska talesperson Peter Helander menar att det i grunden inte är något fel på de förslag som regeringen nu lägger – men han vill först se hur pengarna ska användas.

– Det finns delar i det här som ligger i linje med det som vi tycker, men de handlar om på vilket sätt man vill skydda skogen. Vår linje är att det ska ske i samförstånd med skogsägare.  Om det här förslaget handlar om att man tänker ta skog från skogsägare med tvång så är vi inte positiva till det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.