Socialminister Lena Hallengren (S) presenterade i dag ett lagförslag för att säkra regleringen av privata sjukvårdsförsäkringar. Foto: Lars Schröder / TT

Regeringen vill se hårdare kontroll för privata vårdgivare

Publicerad

Patienter med privat sjukvårdsförsäkring ska inte kunna tränga sig före i kön för den offentligt finansierade vården. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) under torsdagen när hon presenterade ett nytt lagförslag. 

– Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen av vården. Vård ska ges efter behov och plånbokens storlek ska inte avgöra, säger Lena Hallengren.

Under torsdagen höll socialminister Lena Hallengren (S) en pressträff där hon presenterade ett lagförslag som ska stärka kontrollen i hälso- och sjukvården.  

Det handlar om en lagrådsremiss som föreslår att det ska skrivas in i avtalet mellan regioner och privata vårdgivare att de privata uppdragen inte går ut över uppdraget från regionen. Men även hur detta ska kontrolleras och följas upp.

Regeringen har tidigare tillsatt två utredningar om privata försäkringar som sedan ska lämna förslag om hur en eventuell lag kan utformas. 

– Detta är ett första steg för att säkra att den med störst behov går först, säger Lena Hallengren.

Hallengren: ”Djupt orättvist”

Under pressträffen nämnde Lena Hallengren vikten av behovsprincipen – något som detta förslag ska stärka. 

– Det finns en uppenbar risk att skattefinansierade patienter riskerar att prioriteras ned. Det här är djupt orättvist och djupt olämpligt, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Ingen ska tränga sig före i vårdkön.

Privata vårdgivare kan i dag bedriva både offentligfinansierad och privatfinansierad vård. Omkring 700 000 personer i Sverige har en privat sjukvårdsförsäkring. 

Gruppen med privat sjukvårdsförsäkring är generellt sett friskare och mer resursstark än befolkningen i övrigt, säger Hallengren.

– Vi riskerar ett a och ett b lag, säger hon.

Regeringen föreslår att förslaget kan träda i kraft i januari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.