Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greta Thunberg svarar på frågan om hon inte förstår att många hushåll har det tufft just nu. Foto: SVT

Regeringens klimatbudget kritiseras av aktivisterna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens klimatbudget ligger på 19,3 miljarder kronor, en sänkning med 18 procent på två år. Regeringen räknar själva med att deras politik kommer att leda till ökade utsläpp de närmaste åren.

– Det är helt absurt, klimatkrisen är här och nu, säger klimataktivisten Greta Thunberg.

Politiken man nu genomför gör, enligt regeringens egna bedömning, att Sverige missar vissa klimatetappmål för 2030 och 2040. Samtidigt menar regeringen att perspektiven ska vara längre, och man satsar till exempel på investeringar i till exempel laddstolpar eller biogasanläggningar.

Greta Thunberg säger att hon inte är förvånad över budgeten.

– Det som är förvånande är att vi runt omkring fortsätter som att allt är i sin ordning, att ingen reagerar.

Klimataktivisten Sophia Axelsson, även hon från rörelsen Fridays for future, säger att det är ett drömscenario att fokusera på långsiktiga mål.

– Vi är i en kris nu och jag tycker att vi ska ha en handlingsplan som agerar nu, allt annat är en besvikelse.

Regeringen vill lätta ekonomisk börda

Bland annat sänker regeringen skatten på bensin nästa år. Ett av argumenten är att den ekonomiska bördan måste lätta för människor.

– Den sekunden vi börjar behandla klimatkrisen som den kris det faktiskt är så kommer vi att börja prata om alla andra detaljer också, säger Thunberg.

Hon säger vidare att det är viktigt med en klimaträttvisa, där ingen lämnas i sticket i omställningen, men menar att vi om några årtionden kommer att titta tillbaka på de här åren med besvikelse.

– Att vi under åren då vi kunde förhindra en klimatkatastrof fortsatte låtsas som att allt var i sin ordning, att klimatkrisen förminskas till en fråga om energiförsörjning och skatter, det kommer att framstå som extremt.

– Ju mer vi skjuter upp det, desto svårare kommer det att bli för människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.