Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen och SD presenterar nu flera utredningsdirektiv som bland annat handlar om visitationszoner och anonyma vittnen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringspartierna och SD ger i uppdrag att utreda visitationszoner och anonyma vittnen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna ger nu i uppdrag att utreda möjligheten till visitationszoner och tillämpningen av anonyma vittnen.

Det meddelar regeringspartierna och SD i samband med att ett ”trygghetspaket” mot organiserad brottslighet kopplat till Tidöavtalet presenteras.

– Vi har lovat att göra vad som krävs för att bryta den kriminella utvecklingen, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna höll på tisdagdsmorgonen en gemensam pressträff där ett nytt ”trygghetspaket” kopplat till Tidöavtalet presenterades.

– Det här är ett av de Tidöavtalets mest centrala områden där vi har lovat att göra vad som krävs för att bryta den kriminella utvecklingen, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Enligt Jimmie Åkesson (SD) ska det ”paradigmskifte” som det talades om i valrörelsen nu inledas.

Arbetet med att utreda hur visitationszoner ska kunna införas enligt Tidöavtalet kommer därmed att påbörjas ”snarast” och ett förslag ska presenteras inom tolv månader. Utredare blir Karin Erlingsson, utredare på Tullverket.

– Det ska vara riktigt besvärligt att vara kriminell i det Sverige vi nu styr, säger Jimmie Åkesson.

Anonyma vittnen

Regeringen ger även i uppdrag att utreda möjligheten att införa användandet av anonyma vittnen i svenska rättsprocesser. Utredare blir riksmarskalken och före detta hovrättspresidenten Fredrik Wersäll. Ett första förslag ska redovisas i oktober nästa år.

I samband med det ska även tillämpningen av ett kronvittnessystem och tidiga förhör analyseras.

– Den som har blivit vittne till ett brott måste kunna känna sig trygg med att lämna uppgifter i brottsutredningar och domstol, säger energi- och näringsminster Ebba Busch.

– Vi tillsätter nu som sagt en utredning om anonyma vittnen för att addera ännu ett verktyg i lådan för att hantera den grova organiserade brottsligheten, säger hon.

Regeringen avser även att ge kommunerna ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet. En proposition ska lämnas till riksdagen i närtid, enligt Ebba Busch.

Brottsförebyggande rådet, Brå, tillförs samtidigt 42 miljoner kronor per år för att utveckla det nationella stödet i det brottsförebyggande arbetet.

Regeringen går också fram med en lagrådsremiss om att sänka åldersgränsen för när socialnämnden kan besluta om öppna insatser för den som är tolv år. I dag kan det göras vid 15 år om föräldrarna av någon anledning säger nej, enligt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Oppositionen kritisk

Men förslagen möter också kritik. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet menar att bland annat visitationszoner kan skada förtroendet för polisen i de områden de kan komma att används i.

– Det är klart att det inte skulle fungera som förtroendestärkande mellan polisen och de som bor i ett brottsutsatt område och man vill att flera ska vittna, säger Magdalena Andersson (S).

Se hela sändningen från presskonferensen på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.