Foto: TT

Regnér efter kritiken: En misstolkning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens nya riktlinjer har inneburit att personer som tidigare fått personlig assistans nu blir utan. Flera riksdagspartier har krävt att regeringen ger försäkringskassan nya order och nu svarar ministern Åsa Regnér (S) på kritiken på DN Debatt. Hon menar att ambitionen har missförståtts och att tanken var att se till att ”medel ska användas såsom det var avsett”.

Barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) mildrar nu tidigare skrivningar om personlig assistans. I ett mycket kritiserat så kallat regleringsbrev skrev Regnér förra året att ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”.

Läs mer: Selma, 4 år, kan inte styra sina armar – nu dras hjälpen in

Nu skriver hon på DN Debatt att ambitionen misstolkats och att ”regeringen kommer tydliggöra målet i Försäkringskassans regleringsbrev inför nästa år.”

”Det har aldrig varit fråga om att minska antalet timmar för personer som har rätt till dem, utan om att medel ska användas såsom det var avsett”, skriver Regnér.

Tidigare i år tillsatte regeringen en statlig utredning som bland annat skulle se över den kraftiga kostnadsökningen de senaste tio åren när det gäller lagen om stöd och service (LSS). Men redan nu, innan resultatet har presenterats, kommer regeringen att lämna förslag på åtgärder för problem som har skapat oro och svårigheter för människor med funktionsnedsättning.

Ökning av vinstdrivande bolag

Regnér skriver att mängden vinstdrivande privata bolag är ett skäl till att Försäkringskassan fick målet att minska antalet utbetalda timmar eftersom man ”vet att assistansersättningens utformning innehåller drivkrafter för bolag att öka antalet timmar”.

”Andelen privata bolagen har stadigt ökat och utgör idag 65 procent av anordnarna. I dag finns det hela 1.000 bolag på 16.000 assistansanvändare. Det säger något om att det är en marknad med förväntad lönsamhet. De vinstdrivande krafterna i kombination med den snabba ökningen av beviljade timmar riskerar att på sikt skada reformens hållbarhet”, skriver ministern.

Regeringen kommer även att lägga fram ett lagförslag som ska ge assistansanvändare ett förhöjt belopp. Det förhöjda timbeloppet ska kunna variera över en längre period än en månad bland annat för att det ska blir lättare att få storhelger som jul och nyår att gå ihop.

”Det är ett förslag som förenklar vardagen för assistansanvändare med förhöjt belopp”, skriver hon.

Läs mer: Vårdföretagarna anklagar Regnér för att ljuga

Tillsynen skärps

Rätten till assistans kommer däremot att stå oförändrad. Det har dock tillkommit domar som påverkar tillämpningen av dagens bestämmelser. ”Det är vårt ansvar att följa vilka konsekvenserna av dessa domar blir för personer med assistansersättning eller kommunal personlig assistans. I vårt land ska inte den med stora behov stå utan stöd eller hamna mellan stolarna”.

Personer som, av kommunen, får hjälp med genomförande av egenvårdsinsatser ska kartläggas. Dessutom ska tillsynen och tillståndsprövningen för aktörer inom LSS och assistansen skärpas med hjälp av Inspektionen för vård och omsorg. ”Det är ett viktigt uppdrag för att säkerställa kvaliteten för de personer som behöver stöden”, skriver Åsa Regnér.

På tio år har kostnaderna för assistansersättningen fördubblats. 2006 kostade reformen omkring 15 miljarder kronor och omfattade 14.000 personer. Men 2015 låg kostnaderna på 30 miljarder kronor, trots att det omfattade 16.000 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet