Statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Foto: Svt

Reinfeldt (M): Nätet är ingen frizon

Uppdaterad
Publicerad

Näthatet är ett allvarligt problem och pekar på en oroande samhällsutveckling menar statsministern.

I gårdagens Uppdrag granskning skildrades omfattande hat och påhopp via nätet som många kvinnor,  i både offentliga och privata sammhang, drabbas av.  En situation som är väldigt allvarlig menar statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Det verkar finnas en sorts attityd hos en del av de som skriver att man kan skriva vad som helst. Att det här någon sorts frizoner. Att här gäller inte svensk lag och här kan man uttrycka sig hur som helst. Det är alldeles uppenbart att här har inte vårt samhälle hängt med i utvecklingen och markerat att vi har precis samma uppfattning om vad vi säger till varandra på nätet som annars, sade han i SVT:s Gomorron Sverige.

”Ny form av samhällsmoral”

Reinfeldt pratade bland annat om att det här har blivit en vardag för många unga tjejer och att det är en oroväckande samhällsutveckling. Reinfeldt sade också att det är allvarligt att det polisiärt inte går att komma åt problemet i större utsträckning men gav inga klara besked om huruvida det är några politiska åtgärder på gång.

– Det ska jag inte utesluta, vi har en väldigt kraftig ställning för yttrandefrihet och det ska vi naturligtvis vara rädda om, men här har en ny form av samhällsmoral utvecklats där man tycker att det här är är en frizon för att uttrycka vad man vill. Det ska vi inte acceptera och det kan inte bara rättsväsendet rätta till var och en av oss som medborgare måste säga att det inte är en acceptabel uppfattning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - Näthat

Mer i ämnet