Foto: TT

Reinfeldt nöjd: ”Utsläppen minskar”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt har flera gånger upprepat hur nöjd han är med den utvecklingen av svenska utsläpp.

När SVT träffar honom är han återigen nöjd.

– Utsläppen minskar med 20 procent, säger han.

Skall man inte då räkna in utlandsresor och utländskt kött vi äter när man talar om svenskarnas utsläpp?

Jag tycker man skall mäta som man gör i FN-systemet och i Kyotoprotokollet, och då minskar svenskarnas utsläpp, säger Fredrik Reinfeldt.

Fokus miljö – #dinröst

Väljer siffror

Statsministerns siffror är inte falska. Men han väljer siffror som bara beskriver en del av sanningen.  Det är alltså korrekt att utsläppen inom Sveriges gränser minskar.

Det handlar bland annat om energieffektivisering i industrin och att många har bytt ut oljepannor i bostäder mot fjärrvärme, bergvärme, med mera. Och även utsläppen från vägtrafiken har faktiskt gått ner något senaste åren, tack vare bränslesnålare bilar.

Köttimporten påverkar

Men samtidigt köper vi mer och mer prylar. Vi gör fler flygresor utomlands. Och importerar mer och mer från andra länder.

– En viktig del är maten. Vi importerar mer och mer mat, inte minst kött. Det betyder en hel del i klimatsammanhang, säger Lars Westermark, som är avdelningschef på Naturvårdsverket och ansvarig för myndighetens klimatrapportering.

Helheten blir mer utsläpp

Så även om moderna kylskåp drar lite mindre energi, så köper vi så många fler nya prylar där tillverkning och transport kräver mycket energi och orsakar ökande utsläpp, ofta utomlands.  

Då blir helheten mer utsläpp, tvärtemot vad många politiker vill framhålla.

Totalt blir det en ökning från 100 till 115 kiloton koldioxidekvivalenter.

Framhävde framgången vid Obama-besöket

Fredrik Reinfeldt säger till SVT att det vore dåligt för det internationella klimatarbetet att börja ifrågasätta definitioner.

– Det är det bästa sättet att förhandlingar fryses, och så åstadkommer man inget resultat.

Men klimatförhandlingar är en sak. Beskrivning av verkligheten är en annan.

Statsministern har gång på gång, inte minst när USA:s president Barack Obama var på besök i Sverige förra året, framhävt att Sverige lyckats med det som många trodde var snudd på omöjligt – att förena ökande tillväxt med minskande utsläpp.

– Utsläppen minskar med 20 procent, BNP ökar med 60 procent på samma tid, så det finns ingen koppling mellan tillväxt och att skydda klimatet, sa han då och följde upp det i partiledardebatten i januari:

Sverige visar att vi har frikopplat vår tillväxt från ökade utsläpp, vilket är helt centralt.

Reinfeldt: Svenskarnas utsläpp minskar

Frågan är om detta blir vilseledande när regeringens egen expertmyndighet säger att svenskarnas totala klimatutsläpp ökar.

Om man då faktiskt ser till oss svenskar som privatpersoner och konsumenter, tycker då Fredrik Reinfeldt att vi svenskar lever mer och mer klimatvänligt?

Jag tycker att vi i stor utsträckning får allt fler verktyg som möjliggör att minska vår klimatpåverkan, men sen finns det förstås också ett eget ansvarstagande.

Men den tydliga frågan, menar du att vi svenskar lever mer och mer klimatsmart?

Jag menar att mäter man enligt Kyotoprotokollet med 1990 som basår så minskar svenskarnas utsläpp.

”Klarat i Sverige”

Vi frågar till sist Lars Westermark om han tycker det stämmer att säga att Sverige visat att vi har klarat ökande tillväxt med minskande utsläpp.

– Ja, i Sverige, måste man ju lägga till då.

Inte i världen?

– Nej, inte i världen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus miljö – #dinröst

Mer i ämnet