Blir det maktskifte efter valet så är Fredrik Reinfeldt och övriga allianspartier redo att försöka stoppa rödgröna förslag. Foto: TT

Reinfeldt redo köra över S

Uppdaterad
Publicerad

Blir det maktskifte efter valet är nuvarande statsministern Fredrik Reinfeldt beredd att bryta ut delar för att försöka stoppa rödgröna förslag.

S stora jobbsatsning hör till sådant som ligger i farozonen, uppger Di.

Reinfeldt anser att det är Socialdemokraterna som har skapat en ny praxis när de rödgröna i riksdagen fällde en del av regeringens budget. Med stöd av SD kunde MP, V och S stoppa ett regeringsförslag som skulle ha resulterat i sänkt statlig inkomstskatt via höjd brytpunkt.

”Olyckligt”

– Jag önskar att vi inte hade hamnat här, men det här är ett mycket strategiskt olyckligt val som Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har gjort, säger statsministern till Dagens industri och syftar på S ekonomisk-politiska taleskvinna.

Om det blir maktskifte kommer Alliansen enligt Reinfeldt att lägga egna budgetförslag ”och försöka fullfölja att stoppa deras bidragsökningar och skattehöjningar”.

Alliansens partiledare upprepar för tidningen tidigare uttalanden om de inte kommer att samarbeta med SD.

– Vi kommer att lägga fram vårt budgetförslag. Om de rödgröna har fler mandat går naturligtvis deras budget igenom i sin helhet, men det kan finnas delposter som de inte får igenom på samma sätt som de stoppade brytpunkten, säger FP-ledaren Jan Björklund till tidningen.

”SD: Har inga lojaliteter”

Näringsministern Annie Lööf (C) sågar exempelvis S-förslaget om att ge 35.000 arbetslösa unga traineejobb i vård och omsorg. ”Ren AMS-politik” och ”plusjobb i kubik”, lyder hennes omdömen i Di om vallöftet från S som beräknas kosta 3,5 miljarder kronor per år.

SD har inte tagit slutgiltig ställning, men partiets pressansvarige Martin Kinnunen säger till tidningen att om det blir aktuellt att sjösätta reformen ”är det klart att vi då som nu skulle vara väldigt skeptiska”.

I en kommetar till Di säger partiledaren Jimmie Åkesson att SD är beredda att stoppa de budgetförslag som partiet är emot.

– Det kan självklart bli aktuellt. Vi ser till våra väljares och Sveriges bästa och har inga lojaliteter till någon, säger han enligt tidningen.

Lööf: Stöttar inte S-budget

Annie Lööf säger även i en intervju med Svenska Dagbladet att hon vid ett maktskifte inte tänker stötta en S-budget. Däremot listar hon områden där överenskommelser i sakfrågor med ett eller flera partier på den rödgröna sidan kan bli möjliga. Dit hör migrationspolitiken, skolfrågor, säkerhets- och utrikespolitiken. Redan nästa år är det enligt Lööf dessutom önskvärt att nå en ”bred energiöverenskommelse med flera partier”.

I Di pekar dock Jimmie Åkesson ut just energifrågorna som det område där SD mest aktivt kommer att försöka blockera alla rödgröna förslag. Och Jan Björklund säger till tidningen att ”det lär inte finnas en majoritet för att lägga om energipolitiken efter valet såvida inte de rödgröna får egen majoritet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014

Mer i ämnet