Hur försenat brukar tåget vara till din tågstation och din favoritsträcka? Foto: Janerik Henriksson/TT

Rekord i tågförseningar – hur försenad blev du?

Uppdaterad
Publicerad

2023 blev det värsta tågåret på över ett decennium.

Totalt noterades 3,85 miljoner förseningsminuter för passagerartågen i Sverige, visar SVT:s kartläggning av Trafikverkets rådata.

SVT har i flera publiceringar berättat om förseningar, pratat med resenärer runt om i landet och krävt svar av ansvariga.

Nu vill vi veta hur du har drabbats av tågförseningar. Dela med dig av din historia i chatten!

Rekord i tågförseningar – hur försenad blev du?

Pinnat inlägg

Lokförare • Mitt privatliv har börjat att påverkas så pass mycket nu att jag börjar känna mig helt livegen. Kan aldrig planera in något efter jobbet och folk har slutat fråga om jag vill följa med på saker eftersom jag aldrig vet.

Då har det blivit dags att avrunda den här chatten. Tack för att ni delat med er av era upplevelser.

Strandsatt • Tåg mellan Göteborg och Kalmar. Resa ställdes in 10 minuter före avgång. Inga ersättningsbussar och knappt någon information. Fick själv ombesörja nya bokningar via andra tågbolag och sträckor för att ta mig hem. Blev ca 4h försenad och dagen då jag och min fru hade planerat välbehövlig egentid genom sällan erhållen småbarnspassing blev det knappt något av.

Umebo • Åker mellan Umeå och Stockholm med nattåget regelbundet. Blir mer förvånad om tåget inte är försenat. De är så vanligt att jag förväntar mig förseningar och gör reseplaner runt det. Senaste 3 resorna har nattåget varit över 2 timmar sent.

Uppsalabo • Det är en omöjlighet att planera vardagen, men ännu mer svårt att planera ens arbete. Jag arbetar som lärare så tyvärr påverkar det många gånger mina elever med förseningarna. Stress, uppgivenhet och en extrem irritation är dagliga känslor i kollektivtrafiken, och svåra att inte ta med sig till arbetsdagen. Vi glömmer bort att förseningar påverkar fler än bara den som är försenad. Detta är ett arbetsmiljöproblem, ett haveri och Sverige borde kunna bättre.

Ag • Hur jag påverkas? Jag får ta bilen istället. Trots att båda hem och jobb ligger nära tågstationer så får jag ha en extrabil för det går inte att lita på tågen.

Simon • Hade en vecka nyligen där jag åkte Stockholm-Örebro fram och tillbaka två gånger. Tre av fyra avgångar ställdes in.

Malmsho • För oss som bor i Jämtland är priserna på tågbiljetter är på samma nivå med flyg och mer dyrare än att ta bilen. Vi känner oss glömda som om Sverige är bara den södra delen. Många inställda resor och väldigt omständigt att välja tåg som första handsval, tyvärr!

Mike Oxlong • ungefär 4 timmar. Fick gå från Årstaberg till Uppsala en gång.

Åke • Jag pendlade Uppsala-Stockholm i tio år men sa till slut upp mig från mitt drömjobb - som jag helst hade velat behålla resten av mitt liv - pga de ständiga problemen med SJ-pendeln. Att aldrig veta vilken tid man kom fram, vare sig till jobbet eller hem till barnen, förstörde hela tillvaron. Droppen var när vi stod stilla mellan två stationer i flera timmar, mitt i sommaren i gassande solsken, inlåsta i vagnar utan ventilation och alla toaletter - som så ofta - avstängda redan från start i Sthlm. Personalen stod ute på banvallen och svalkade sig, inne i tåget var folk desperata, en del pissade i gångarna mellan vagnarna.

Maria • Varför vara så stressade hela tiden?
Resan är målet, se det så!
Jag har blivit försenad åtskilliga gå ger under förra året, men vad kan jag göra åt det? Ingen mening att stressa upp sig över nåt man inte kan påverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.