Jeff Ahl, Hanna Wigh, och Pavel Gamov har alla lämnat sitt tidigare parti Sverigedemokraterna och är i dag politiska vildar. Foto: TT

Rekordmånga politiska vildar i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har det funnits så många politiska vildar i riksdagen. Ingenting tyder på att de kommer att avskaffas.
– Alternativ för Sverige kommer att med kraft driva frågan om att dränera det politiska och byråkratiska träsket i Sverige, deklarerar den politiske vilden Jeff Ahl från riksdagens talarstol.

Alternativ för Sverige är utbrytarna ur Sverigedemokraterna som startade eget efter en flerårig konflikt mellan moderpartiet och det tidigare ungdomsförbundet. I dag är fyra riksdagsledamöter som valdes in för Sverigedemokraterna medlemmar i partiet. Tre av dem står i riksdagens talarstol och uttrycker sig å partiets vägnar; Jeff Ahl, Olle Felten och Mikael Jansson.

– Det är osmakligt när företrädare för en liten ytterkantsrörelse står i Sveriges riksdag och talar som om de vore invalda som ett politiskt parti med fyra procent av rösterna, för så är det ju verkligen inte, säger Andreas Norlén (M), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Alternativen värre

Ändå talar inget för att det ska bli någon ändring på systemet, förslag att ändra systemet har röstats ned flera gånger i riksdagen. Det råder en bred enighet bland partierna att alternativen till dagens regler skulle vara värre.

Om en ledamot som hamnat i onåd hos sitt parti därmed också skulle tvingas lämna riksdagen skulle det ge partiledningarna en större makt än väljarna som valt in ledamoten i riksdagen. I praktiken skulle partiledningarna då kunna byta ut ledamöterna i sin riksdagsgrupp under en mandatperiod efter eget godtycke.

Inte längre lojala

Och skulle man tvinga en ledamot som själv lämnat sitt parti att också lämna riksdagen skulle det kunna leda till att den personen då väljer att inte lämna sitt parti, trots att vederbörande inte längre gillar partiet. Då skulle situationen kunna uppstå att partigrupperna har medlemmar som inte längre är lojala med partiet och bara är kvar för att slippa lämna riksdagen.

 • Jeff Ahl, fd SD nu Alternativ för Sverige
 • Olle Felten, fd SD nu Alternativ för Sverige
 • Pavel Gamov, fd SD
 • Anna Hagwall, fd SD nu Alternativ för Sverige
 • Mikael Jansson, fd SD, nu Alternativ för Sverige
 • Margareta Larsson, fd SD
 • Patrich Reslow, fd M, nu SD
 • Hanna Wigh, fd SD

Några tidigare politiska vildar:

 • Gudrun Schyman, lämnade V och startade Fi 2005
 • Karin Svensson Smith, fd V, gick till MP 2005
 • Annika Åhnberg, fd V, lämnade partiet 1992, blev jordbruksminister 1996 i S-regering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer