Gissur Erlingsson, biträdande professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet. Foto: SVT

Allt fler politiska vildar i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Flera politiker har hoppat av sina partier i Jönköpings län senaste tiden, men väljer att sitta kvar på posterna. Och antalet politiska vildar har ökat i hela landet.

– Det blir inte givet att partierna får igenom sin politik på samma sätt som tidigare, säger Gissur Erlingsson, biträdande professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

Sverigedemokraterna i regionen som lämnade sitt parti sitter kvar. Flera moderater hoppade av i Jönköpings kommun utan att lämna sina poster.

Och nu har även en vänsterpartist i regionen lämnat partiet, men kommer fortsätta med sina politiska uppdrag.

LÄS MER: Tung politiker hoppar av Vänsterpartiet

Enligt en kartläggning tidningen Dagens samhälle gjorde förra hösten har den senaste mandatperioden inneburit rekord för antalet politiska vildar i landets kommuner, alltså politiker som lämnar sina partier, men behåller posterna.

”Blocken löses upp”

Gissur Erlingsson tror att en anledning till det ökade antalet vildar kan vara att det nu finns fler blocköverskridande samarbeten i den lokala politiken.

– Blocken löses upp och det blir fler okonventionella samarbeten. Vissa känner sig inte hemma i sitt parti, men känner ändå att de har mandat från väljarna att fortsätta, säger han.

Flera av vildarna i Jönköpings län har även bildat egna partier som exempelvis Demokraterna eller nu senast Empa(r)tiet.

Vanligare med lokala partier

Enligt Gissur Erlingsson ökade lokala partier från 70-talet fram till början av 2000-talet.

– Nu verkar de återigen få vind i seglen, säger han.

LÄS MER: Politiska vildar startar nytt lokalt parti

Gissur Erlingsson tror att det kan bero på att fler personer som är insatta i politik ser en större möjlighet att exploatera lokala frågor.

– Väljarna fattar i större utsträckning självständiga beslut i kommunalvalen jämfört med för kanske 16 år sedan. Tidigare röstade man samma i riksdagen som kommunalt, säger han.

Sviker väljarna

Enligt Erlingsson finns det olika åsikter om vildarna, men det är inte ovanligt att partier tycker de ska lämna sina poster eftersom partierna menar att vildarna sviker väljarna. Avhopparna menar istället att de blivit valda för sina personliga kvalitéer.

– Men fakta kvarstår att när ett politiskt parti går till val gör man det med en viss rangordning där de går i god för att de här personerna ska föra fram partiets politik. Varje vilde är ett misslyckande, säger han.

LÄS MER: Oppositionen föreslår gemensam budget med alliansen

Vad blir konsekvensen av när avhoppade politiker sitter kvar på sina mandat?

– Det blir kanske stökigare och mer oförutsägbart i kommunfullmäktige, säger Gissur Erlingsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.