Rekordmånga rån mot unga – ”en väldig kränkning”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har det skett en markant ökning av rån mot unga. En trend som ser ut att hålla i sig enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ. 

Under årets andra kvartal anmäldes 637 rån mot unga under 18 år enligt preliminära siffror från BRÅ. Det är en dyster rekordnotering som inte vägs upp av att det totala antalet anmälda rån (för samtliga åldrar) minskat något i förhållande till befolkningsutvecklingen.  

– Det kan vara fråga om en överflyttning från rån mot äldre och mot butiker där man tidigare kunnat få tag på kontanter. Det har blivit svårare och då ger man sig på en grupp som inte kan skydda sig lika bra. De har också det andra ungdomar vill komma åt, som mopeder, telefoner och smycken, säger Sven Granath som är kriminolog på Polismyndigheten.

Ungdomsbrott

På bara några år har antalet anmälningar om rån mot personer under 18 år i Sverige ökat markant. Från 1084 anmälningar 2015 till 1896 förra året. Det är en ökning med 75 procent.

Bara under det här årets första hälft har 1247 anmälningar om rån mot ungdomar kommit in till polisen.

Polisen: Viktigt att klara upp brotten

Jämfört med gruppen ungdomar som riskerar att utsättas för rånen är gruppen som begår dem ganska liten, men det är ungdomar som ofta är på väg in i en kriminell karriär där rånen är ett viktigt inslag och som även begår en hel del andra brott, enligt Sven Granath.

Han menar att det krävs flera insatser för att stävja brottsligheten.  

– För det första gäller det att fånga upp de här ungdomarna så tidigt som möjligt och då kan det handla om insatser från skola och socialtjänst. Sedan är det viktigt att få bort skjutvapnen som kan komma till användning vid rånen och att lagföra ungdomarna och klara upp brotten.  

Hur prioriterar polisen den här brottsligheten? 

– Det är såklart ett prioriterat brott. Det har ju inslag av både hot och vinning och kallas också för strategiskt brott eftersom det har en betydelse för den kriminella karriären, säger Sven Granath. 

– Och så är det en väldig kränkning för de som utsätts för rånen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet